President
Finançament autonòmic

Carlos Mazón destaca el treball seriós i la unitat de la Comunitat Valenciana en la reivindicació d’un nou model de finançament

03/11/2023
Carlos Mazón destaca el treball seriós i la unitat de la Comunitat Valenciana en la reivindicació d’un nou model de finançament
  • Ha apuntat que la Comunitat Valenciana disposa de dades objectives i estudis realitzats per grups d'experts que acrediten que “els nostres números són els pitjors d'Espanya” 
  • Considera “intolerable” continuar mantenint l'infrafinançament de la Comunitat i denuncia “anys de silenci, oblit i menyspreu”
  • Assegura que el finançament autonòmic no pot ser una batalla entre presidents autonòmics ni territoris
  • Destaca que és la primera vegada que el ple de la Plataforma pel Finançament Just es reunix amb el president de la Generalitat

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat este divendres el treball seriós i la unitat existent a la Comunitat Valenciana a l’hora de reivindicar un nou model de finançament autonòmic per als més de cinc milions d’habitants que té.

Carlos Mazón ha fet estes declaracions després de la reunió que ha mantingut a Alacant amb el ple de la Plataforma pel Finançament Just, de la qual formen part, entre altres, els agents socials UGT-PV i CCOO-PV, la patronal CEV i representants de grups parlamentaris de les Corts Valencianes.

El cap del Consell, que ha assenyalat que es tracta de la primera vegada que el ple de la plataforma es reunix amb un president de la Generalitat, ha insistit a assenyalar el “rigor” de la reivindicació del Consell d’un nou sistema de finançament basat en “dades, estudis i treball ben fet d’experts que acrediten, sense cap mena de rubor, que som els pitjor finançats d’Espanya”.

Sobre este tema, ha assenyalat que estes dades “ens donen la força” per a continuar reivindicant un finançament just “que permeta atendre adequadament els drets socials de més de cinc milions de ciutadans de la Comunitat Valenciana”.

El president ha assegurat que cap altra autonomia ha dut a terme el treball rigorós que s’ha fet a la Comunitat Valenciana per a justificar la necessitat d’una reforma en el sistema de finançament, i ha mostrat la seua disposició a continuar “secundant i afavorint” la “unitat” amb la qual s’està defenent esta reivindicació a la Comunitat Valenciana.

L’“excepcionalitat valenciana”

Carlos Mazón també s’ha referit a l’“excepcionalitat valenciana” assenyalant que els valencians estan massa anys “patint esta injustícia i sent els últims”. “Un sol dia ja era massa, però tots estos anys són intolerables”, ha apuntat el president, que ha assenyalat que la reforma del sistema de finançament constituïx un compromís “personal”.

Així mateix, ha destacat que els valencians tenim una “doble justificació” per a fer la nostra reclamació, perquè no només estem infrafinançats, sinó que, a més, ho hem acreditat. “Arribem amb els deures fets per haver treballat intensament i bé”, un treball que s’ha dut a terme “independentment de la conjuntura, les propostes o el context”.

En este sentit, ha recordat que s’ha estat treballant “mentre es parlava d’una possible solució, quan es va presentar un esquelet de reforma del sistema, però també durant els mesos d’oblit, quan va caldre eixir al carrer a reivindicar”.

No a una “batalla entre territoris”

Carlos Mazón també ha assenyalat durant la seua intervenció que el finançament autonòmic no pot ser una “batalla” entre presidents autonòmics, ni entre territoris. Segons el president, “no podem convertir esta reivindicació en moneda de canvi, perquè estem parlant de les polítiques de cohesió social que necessiten més de 5 milions de ciutadans de la Comunitat Valenciana”.

“Parlar de finançament suposa parlar de persones majors, sanitat, serveis socials i educació. Que res ens despiste del primer objectiu, que és poder atendre adequadament els drets socials que estan sent mal atesos i mal finançats per un sistema que no ens mereixem”, ha assenyalat.

A la reunió amb la Plataforma pel Finançament Just han assistit el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez; la secretària general de CCOO-PV, Ana García, i el president de la CEV, Salvador Navarro. Per part dels grups parlamentaris ha assistit com a representant del PP, Juan de Dios Navarro; per part del PSPV, José Chulvi, i en nom de Compromís, Àgueda Micó.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaraciones del president de la Generalitat, Carlos Mazón