Vicepresidència i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Pressupostos 2024

Camarero presenta uns pressupostos “reals que mantenen la despesa social i incrementen les partides destinades a les persones més vulnerables”

06/11/2023
Camarero presenta uns pressupostos “reals que mantenen la despesa social i incrementen les partides destinades a les persones més vulnerables”
  • La vicepresidenta segona ha presentat a les Corts el pressupost del seu departament per a 2024, que suposa el 9,46 % dels comptes globals de la Generalitat
  • La lluita contra la violència sobre la dona augmenta prop del 40 %, en concret, passa de 26,3 milions a 36,7 milions d'euros
  • S'incrementa en un 12,55 % la partida per a l'atenció a la dependència, per a revertir la situació “heretada” de l'anterior govern i reduir les llistes d'espera
  • En l'àrea d'habitatge s'impulsa i reforcen les ajudes públiques al lloguer, els avals per a l'adquisició de primers habitatges i bonificacions en IRPF per a jóvens

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat que els pressupostos del seu departament per a l'any que ve “són uns pressupostos reals que mantenen la despesa social i incrementen les partides destinades a les persones més vulnerables”.

Camarero ha comparegut en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes per a presentar els comptes de la seua conselleria per a l'any 2024, que creixen un 0,9 % més que en l'exercici anterior i arriben als 2.811 milions d'euros, la qual cosa suposa el 9,46 % dels comptes globals de la Generalitat.

Es tracta, ha assegurat, d'uns pressupostos que incrementen la despesa en polítiques d'igualtat i en la lluita contra la violència sobre les dones; que fan possible la creació de places en tots els recursos; que augmenta també la partida d'atenció a la dependència “per a reduir les llistes d'espera per la desídia i les lluites internes del Botànic”, i en els quals es prioritza la construcció d'habitatge públic, les ajudes perquè els jóvens puguen llogar un habitatge o la seua rehabilitació.

La vicepresidenta segona ha iniciat el seu discurs referint-se a les “dificultats” a les quals s'ha enfrontat el seu departament per a l'elaboració d'estos pressupostos per la situació econòmica “heretada de l'anterior govern, amb el pitjor deute i dèficit de la història i amb la menor inversió del govern socialista en dècades”.

“Estem parlant d'una herència enverinada”, ha manifestat Camarero, qui ha assegurat que es revertirà “amb uns pressupostos pensats i elaborats per a atendre les demandes i necessitats de les persones més vulnerables”.

Lluita contra la violència masclista

La vicepresidenta segona ha iniciat la presentació referint-se a l'increment de prop d'un 40 % del pressupost destinat a la lluita contra la violència sobre la dona, que passa de 26,3 a 36,7 milions d'euros, que se centrarà a reforçar els recursos assistencials a les víctimes de violència de gènere i als seus fills i filles.

Així, ha explicat que s'està duent a terme una línia estratègica per a millorar l'atenció en la Xarxa de Centres Dona de la Comunitat Valenciana, amb un pressupost per a estos centres que puja vora 4 milions d'euros, en concret de 9.047.214 euros en 2023 a 12.960.317 euros per a l'any que ve.

D'esta manera, es reforça el personal d'estos recursos de manera considerable, en passar de 196 a 237 professionals, i es posarà en marxa un nou centre de la dona a Elx, segons ha apuntat Camarero.

La totalitat del pressupost destinat a l'àrea d'Igualtat i Diversitat de la Conselleria ascendix a un total de 77 milions d'euros, i aconseguix un creixement del 10,74 % amb una pujada de 7,5 milions.

Família i Serveis Socials

En la seua intervenció, la vicepresidenta segona ha destacat la importància que té per al Consell la família “com a nucli de la nostra societat”, i, per això,  és necessari incloure  “la perspectiva de família” en totes les polítiques públiques per a aconseguir una Comunitat Valenciana “més justa, solidària i cohesionada”.

Esta rellevància, ha assenyalat, es reflectix en els pressupostos per al departament de Família i Serveis Socials que preveuen una partida de 1.163 milions d'euros per al pròxim exercici.

Respecte a l'àrea de menors, ha volgut destacar les diferents línies per a fomentar i millorar l'acollida familiar com a alternativa a l'acollida residencial i, sobretot, la situació dels centres de les persones menors.

Camarero ha mostrat la seua preocupació per la “situació heretada dels centres de menors” i ha assegurat que es treballarà per a garantir a les xiquetes, xiquets i adolescents “llocs segurs on viure sense violència, sense agressions, però també un lloc digne i un desenvolupament de la seua vida que els permeta tindre el futur que mereixen”.

Per a això, s'han començat ja a fer inspeccions en estos centres, tant de l'estat de manteniment de les instal·lacions, “que en molts casos és lamentable i que ha provocat situacions molt preocupants que han sigut ja corregides”, com dels protocols de gestió i funcionament, amb l'ànim de “canviar i millorar allò que funciona malament i que no es tornen a produir els lamentables fets del passat”.

Atenció a la dependència

En relació amb l'àmbit de l'atenció a la dependència, Susana Camarero ha denunciat la situació a la qual es va enfrontar el seu departament el mes de juliol “per la falta de voluntat i desídia del Botànic, que van deixar a zero la caixa de la dependència”.

Han sigut necessàries, segons ha explicat, dos ampliacions de crèdit, de 39,5 i 22 milions d'euros, que estan fent possible que “s'invertisca la tendència, comence a descendir la llista d'espera i fer front a l'augment de la nòmina de la dependència aprovat pel Govern central”.

Per a l'any que ve, s'ha dotat amb 520 milions d'euros les prestacions econòmiques del Sistema Valencià d'Atenció a la Dependència, la qual cosa implica un creixement del 12,55 % respecte al 2023.

En este sentit, ha reiterat que per a este Consell “és una prioritat pagar a les persones en situació de dependència, reduir les llistes d'espera i abonar els increments en les prestacions imposades pel Govern de Sánchez”.  

Infraestructures sociosanitàries

D'altra banda, la partida d'infraestructures sociosanitàries compta amb 409 milions d'euros, un 1 % més que el pressupost anterior.

En esta àrea, la vicepresidenta segona ha subratllat que s'està treballant “no solament per a pagar els deutes del Consell anterior, sinó per a gestionar millor i evitar la mala praxi” que s'ha realitzat en els últims huit anys.

Amb este objectiu, s'està analitzant la situació i l'estat real d'algunes actuacions pendents d'executar i, entre altres projectes, Camarero ha anunciat la futura Ciutat Sociosanitària a Orihuela que donarà “cobertura a tots els municipis del Baix Segura”. 

A l'hora d'elaborar esta partida pressupostària, s'ha incidit també en la creació de places en tots els recursos, “amb un pla de xoc que ha suposat augmentar amb 38 milions d'euros la partida destinada a l'acció concertada”. Això permetrà, ha assegurat, la creació de “1.235 places en diferents recursos”. D'igual manera, el pressupost del contracte programa augmenta 27 milions d'euros.

Habitatge

Un altre pilar fonamental d'estos pressupostos, ha assenyalat, es dirigix a garantir “l'accés a l'habitatge i l'ampliació del parc d'habitatge públic”.

Segons ha explicat Camarero en la seua intervenció, el pressupost en esta matèria ascendix a 385,6 milions d'euros, amb un increment de quasi un 6 % de les inversions, fins als 306 milions d'euros, els programes de rehabilitació d'habitatge que aconseguixen els 73,5 milions i els fons europeus amb 157,4 milions d'euros. 

Enfront de la situació heretada, ha indicat la vicepresidenta segona, els pressupostos destinats a l'habitatge són uns “pressupostos reals, que miren de front i sense sectarisme un dels problemes més importants que tenen, hui dia, les famílies, els jóvens i les persones més vulnerables”.

Perquè del que es tracta, ha afegit, és de canviar “radicalment” la dinàmica dels últims huit anys, perquè este Govern “creu fermament en el caràcter social de l'habitatge”.

Les polítiques en esta matèria giraran entorn de 4 eixos fonamentals: l'impuls i reforç de les ajudes públiques al lloguer d'habitatge; impuls i reforç de les ajudes públiques al lloguer d'habitatge per a jóvens; promoció d'acords amb entitats financeres per a garantir, amb l'aval de la Generalitat, l'adquisició del primer habitatge; i la gestió d'incentius i bonificacions en IRPF per l'adquisició de primer habitatge per a jóvens.

En definitiva, ha finalitzat, “hem elaborat uns pressupostos mesurats, que destinen cada euro a l'objectiu buscat, uns pressupostos sincers amb esta gran preocupació social, i realistes, hem deixat de banda els enganys i els ensomnis del Botànic, hem pressupostat el que podem executar, sense enganys, sense falses expectatives, sense deixar la lamentable execució que hem vist".

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats