Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC Filmoteca Programació

La Filmoteca Valenciana projecta ‘Bala perdida’, de Pau Martínez, amb motiu del 20é aniversari de l’estrena

07/11/2023
La Filmoteca Valenciana projecta ‘Bala perdida’, de Pau Martínez, amb motiu del 20é aniversari de l’estrena
  • L'òpera prima del cineasta valencià es projecta en sessió única el dimecres 8 de novembre, a les 18.00 hores
  • Després de la projecció hi haurà una taula redona amb Pau Martínez, el crític Joaquín Vallet i els actors Sergio Villanueva i Cristina Plazas

La Filmoteca Valenciana projecta en sessió única el dimecres 8 de novembre, a les 18.00 hores, el llargmetratge valencià ‘Bala perdida’ (2003), dirigit per Pau Martínez i produït i escrit per l’actor Jorge de Juan. La projecció se celebra amb motiu del vinté aniversari de l’estrena de l’òpera prima de Martínez en la Mostra de València - Cinema del Mediterrani en 2003.

Després de la projecció hi haurà una taula redona amb el director Pau Martínez, l’actriu Cristina Plazas i el crític Joaquín Vallet, moderats per l’actor Sergio Villanueva.

Amb un repartiment de grans intèrprets nacionals, internacionals i valencians, encapçalat per Juanjo Puigcorbé, Mercedes Sampietro, Emilio Gutiérrez Caba, Juli Mira, Carmen Bullejos, Cynthia Rothrock, José María Gómez, Cristina Plazas, Sergio Villanueva i el mític actor nord-americà David Carradine, en la seua última pel·lícula vestit de vaquer, ‘Bala perdida’ és una història contemporània que es desenvolupa durant el rodatge d’un western.

Un home empresonat injustament a causa dels manejos del seu sogre, un jutge corrupte, aprofita un permís penitenciari per a segrestar el seu fill i traure’l del país. Assetjat pel pare de la seua dona, decidix amagar-se amb el xiquet en un poblat on s’està rodant un western.

Sobre la projecció de la seua pel·lícula en la Filmoteca Valenciana, una iniciativa promoguda per l’actor Sergio Villanueva, Pau Martínez ha assenyalat: “És un luxe poder tornar a veure ‘Bala perdida’ en pantalla gran, vint anys després de la seua estrena en la Mostra de València de 2003, ja que la pel·lícula a penes es va poder veure en el seu moment en sales i només es va emetre un parell de vegades en Canal 9. És molt significatiu que hi haja una edició en DVD de la pel·lícula als Estats Units i que no estiga editada a Espanya, i que, a més, no s’hi puga accedir de manera legal al nostre país”.

Martínez ha recordat el seu treball amb David Carradine: “Va ser un luxe i una experiència que mai oblidaré. Carradine sempre va parlar amb molt d’afecte de ‘Bala perdida’, ja que va ser la seua pel·lícula número 100 i tenia reminiscències de western, que era el seu gènere favorit. Just després de rodar ‘Bala perdida’, va protagonitzar ‘Kill Bill’, amb la qual va aconseguir rellançar la seua carrera”.

“Però no va ser l’únic luxe que vaig tindre en el rodatge. Mercedes Sampietro, Cristina Plazas, Jorge Bosso, Cynthia Rothrock, Emilio Gutiérrez Caba, o el meu amic Sergio Villanueva, formaven part d’un repartiment espectacular per a un director principiant que va complir 28 anys durant el rodatge de la pel·lícula”, ha rememorat Martínez.

Sobre la pel·lícula, Sergio Villanueva ha assenyalat: “Qui anava a dir a aquell xiquet que quedava fascinat amb la sèrie ‘Kung Fu’, enfront del Telefunken dels seus avis, que anys després coincidiria amb David Carradine, rodant una pel·lícula que no estava molt lluny d’aquell barri en el qual va jugar tantes vegades a ser un karateka o un vaquer”.

Villanueva també ha esmentat que compartir amb Pau Martinez, Gabi Ochoa, Nacho Sánchez, i “altres companys i companyes dels temps dels curtmetratges en U-matic el rodatge d’aquell llargmetratge, va ser una felicitat enorme, perquè constatàvem que alguna cosa estava canviant per fi al cinema valencià amb una pel·lícula rodada en 35 mil·límetres i no en Betacam digital, protagonitzada per un excel·lent repartiment d’actors i un equip tècnic de primer ordre”.

Galeria d'imatges