Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
‘Les Arts és Òpera’

Les Arts representa la seua primera òpera per al públic familiar: ‘El retablo de maese Pedro’, de Falla

08/11/2023
Les Arts representa la seua primera òpera per al públic familiar: ‘El retablo de maese Pedro’, de Falla
  • Pablo Rus Broseta dirigix cantants del Centre de Perfeccionament i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en una doble funció este divendres 10
  • Enrique Lanz i la companyia Etcétera posen en escena a la Sala Principal esta òpera per a marionetes gegants, inspirada en un episodi d’El Quixot

El Palau de les Arts Reina Sofía representa este divendres, 10 de novembre, la primera òpera dirigida al públic familiar que es podrà veure a la Sala Principal: El retablo de maese Pedro, de Manuel de Falla.

Amb motiu del centenari de l’estrena de l’obra a París, Les Arts presenta a València esta òpera de cambra per a titelles, basada en un capítol de L’enginyós cavaller Don Quixot de La Mancha, de Miguel de Cervantes.

El valencià Pablo Rus Broseta dirigix els cantants del Centre de Perfeccionament Iria Goti (Trujamán), Max Spósito (Maese Pedro) i Daniel Gallegos (Don Quixot) i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en esta atractiva proposta, que també inclou el Concert per a clavecí del genial compositor gadità amb Diego Ares com a solista.

La companyia Etcétera, Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la infància i la joventut (2014), i el seu director, Enrique Lanz, signen la impactant posada en escena d’El retablo de maese Pedro, realitzada en coproducció amb el Teatre Reial de Madrid i el Festival de Granada.

Enrique Lanz és net d’Hermenegildo Lanz, l’artista que va crear els titelles originals per a l’estrena de l’obra de Falla a París. Cent anys després, el titellaire i escenògraf proposa un espectacle de teatre dins del teatre, amb marionetes inspirades en el muntatge original, que superen els set metres d’alçària, en un homenatge a dos ‘gegants’ de la cultura espanyola: Miguel de Cervantes i Manuel de Falla.

Les Arts ha programat una doble funció de l’obra per a este divendres, 10 novembre. En este sentit, es recorda que la representació de les 10.30 hores és exclusiva per al públic del Programa Didàctic. La funció de les 19.30 hores està oberta al públic familiar, amb localitats amb un preu únic de 15 euros.

Argument

El retablo de maese Pedro està basat en el capítol vint-i-sisé de la segona part d’El Quixot. En este episodi, Cervantes aborda la trobada del gentilhome amb Maese Pedro i el seu ajudant, Trujamán, que oferixen una funció de titelles en la qual representen El retaule de la llibertat de Melisendra, un romanç medieval que narra l’alliberament de la francesa Melisendra, esposa de Don Gaiferos, a qui reté captiva el rei moro Marsilio. El cavaller errant, incapaç de discernir entre ficció i realitat, acabarà destruint els titelles de Maese Pedro per a salvar els fugitius.

Galeria d'imatges