Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Primera regió espanyola

L’OCDE selecciona la Comunitat Valenciana per a participar en un estudi europeu sobre polítiques de circularitat

08/11/2023
L’OCDE selecciona la Comunitat Valenciana per a participar en un estudi europeu sobre polítiques de circularitat
  • L’estudi s’emmarca dins de la iniciativa europea de Ciutats i Regions Circulars (CCRI) de la CE, en la qual participa l’Ivace
  • El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum assistix a Brussel·les a la 1a Conferència General de la CCRI i es reunix amb representants de l’OCDE i la Comissió Europea

La Comunitat Valenciana és la primera regió espanyola seleccionada per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) per a participar en un estudi europeu sobre polítiques de circularitat.

Este estudi s’emmarca dins de la Iniciativa de Ciutats i Regions Circulars (CCRI) de la Comissió Europea, en la qual participa l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) en representació de la Generalitat Valenciana.

A través d’este estudi, que es desenvoluparà al llarg de 2024, l’OCDE oferirà a deu ciutats i regions europees diagnòstics i solucions sobre economia circular, amb la finalitat que puguen dissenyar i aplicar polítiques que faciliten la transició d’una economia lineal a una economia circular.

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha confirmat la participació de la Comunitat Valenciana en este estudi durant la seua assistència a la 1a Conferència General de la Iniciativa de Ciutats i Regions Circulars de la Comissió Europea (CCRI), que ha tingut lloc a Brussel·les.

Hi han participat els representants de les 37 ciutats i regions participants en la CCRI, així com de les entitats associades a la iniciativa, com ara l’OCDE o el Banc Europeu d’Inversions.

Durant la seua estada a Brussel·les, Felipe Carrasco s’ha reunit amb representants de la Comissió Europea i l’OCDE, als qui ha traslladat el “compromís ferm” del Govern Valencià en el desenvolupament de polítiques de foment de l’economia circular “que ens permeten tindre una sobirania, tant energètica com de subministrament de matèries primeres”.
 
Durant la reunió, el secretari autonòmic d’Indústria ha mostrat als representants de l’OCDE la seua “satisfacció” per l’elecció de la Comunitat Valenciana en este estudi, així com per l’assessorament que la Comunitat rebrà “d’una entitat de prestigi i experiència com l’OCDE”.

De la mateixa manera, Felipe Carrasco ha destacat que “una bona orientació de les polítiques de suport a l’economia circular és clau per a aconseguir la seua progressiva implantació i normalització més enllà de casos d’èxit aïllats”.

Després de la trobada amb representants de l’OCDE s’ha acordat que, el pròxim mes de juny, una missió d’experts viatjarà a València per a analitzar, en col·laboració amb l’Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana, la situació de l’economia circular a la Comunitat.

Primera Conferència CCRI a Brussel·les

La Iniciativa de Ciutats i Regions Circulars (CCRI) de la Comissió Europea comença en 2022 sota el guiatge de la Direcció General d’Investigació i Innovació de la Comissió Europea, en el marc del Pla d’acció 2020 per a l’economia circular de la Unió Europa.

El seu objectiu és donar suport a la transició verda d’Europa impulsant la circularitat a escala local i regional a través de la col·laboració. En la CCRI participen 37 ciutats i regions europees seleccionades per la Comissió Europea, entre les quals es troba la Comunitat Valenciana representada per Ivace Innovació.

Per al secretari autonòmic d’Indústria, Felipe Carrasco, “el suport directe que ens proporciona la Comissió Europea a través la iniciativa CCRI, facilitant-nos tant models de solucions en economia circular desenvolupats amb èxit en altres entorns com finançament en programes com Horizon Europa, Life o Interreg, està aconseguint que a poc a poc es vagen estenent les solucions de circularitat en els nostres sectors productius”.

La participació de la Comunitat Valenciana en esta iniciativa permetrà consolidar la seua posició com a líder en l’economia circular, aprofitar l’experiència d’altres membres per a la millora d’estratègies en esta matèria, així com fomentar la cooperació entre empreses i organismes.

Galeria d'imatges