Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Del 10 al 26 de novembre

Turisme Comunitat Valenciana i Conhostur impulsen la primera edició d’‘Arroceando Comunitat Valenciana’

08/11/2023
Turisme Comunitat Valenciana i Conhostur impulsen la primera edició d’‘Arroceando Comunitat Valenciana’
  • Més de 60 restaurants oferiran menús arrossers en les primeres jornades d'‘Arroceando Comunitat Valenciana’
  • L'objectiu és valorar el producte més emblemàtic de la Comunitat, autòcton i de proximitat

Turisme Comunitat Valenciana i la Confederació d’Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur) impulsen la primera edició d’‘Arroceando Comunitat Valenciana’, una iniciativa activa del 10 al 26 de novembre.

Es tracta d’una proposta que vol valorar la importància d’un ingredient tan important com l’arròs, que forma part de la nostra identitat com a territori, on és complicat entendre la gastronomia sense parlar d’arròs.

A la campanya, presentada este dimarts a València per la secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, i el president de Conhostur, Manuel Espinar, s’han sumat més de 60 establiments repartits entre les tres províncies, que presenten menús arrossers a partir de 30 euros. Els restaurants oferiran un menú complet amb entrants, plat d’arròs i postres.

L’únic requisit és que l’arròs siga un ingredient essencial i vertebre la resta de la proposta. Amb la finalitat de fer valdre el producte autòcton i de proximitat, aquell que passa dels arrossars de l’Albufera a la taula dels valencians, naix una nova cita en el calendari i es reforça l’oferta dels restaurants que solen treballar esta classe de receptes tradicionals.

Durant la presentació, la secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, ha manifestat el compromís de la Generalitat amb les jornades ‘Arroceando Comunitat Valenciana’, “en les quals col·laborem amb Conhostur a través del nostre conveni, que ens permet posar en marxa esta mena d’iniciatives i dotar de més visibilitat la riquesa de la nostra oferta gastronòmica”.

Moreno ha remarcat que estes jornades “també són una aposta ferma i un compromís amb la sostenibilitat i amb el producte local, perquè un dels nostres reptes és el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i l’aposta pel producte de quilòmetre zero ens ajuda a aconseguir-ho”.

A més, ha recordat que “la gastronomia és un producte turístic de primer orde i un poderós motor d’atracció de visitants”, i ha insistit que “en els últims anys, hem sigut testimonis d’un creixement significatiu en el turisme gastronòmic a la Comunitat Valenciana, de fet, el 25 % dels turistes que arriben ho fan moguts pel producte gastronòmic, i la seua despesa mitjana supera un 30 % la d’altres segments turístics”.

Les jornades ‘Arroceando Comunitat Valenciana’ “són una oportunitat única per a celebrar i promoure la riquesa de la nostra gastronomia i destacar la importància dels productes autòctons en l’experiència turística”, hi ha afegit Moreno.

Els menús més arrossers

Les propostes gastronòmiques d’esta primera edició d’‘Arroceando’ es podran degustar en qualsevol de les tres províncies de la Comunitat. Pel que fa a València, hi ha 18 opcions de menú repartides per diversos municipis i barris de la capital.

Entre els locals participants, noms tan coneguts com Casa Manolo (Daimús), que oferix un menú ‘Arròs i mar’, compost a partir de bunyol de brandada de bacallà i Arròs DO València en perol amb boletus, cansalada entreverada i sépia. O el menú d’Apicius (València), que inclou receptes com l’albergínia al pil-pil de pebre verd o l’arròs del pescador.

En cas que el comensal trie un vi com a acompanyament -i este és un altre dels requisits-, haurà de ser d’origen valencià. Això garantix l’harmonia d’una proposta amb caràcter molt autòcton que, a més, ha arribat per a quedar-se.

A Castelló i Alacant són 15 i 22, respectivament, els establiments adherits a la campanya. Destaquen propostes com ara Atalaya (Alcossebre), amb una Estrela Michelin, que ha adaptat el seu ‘Menú goleta’ amb plats tan territorials com els llagostins de Vinaròs amb allada o l’arròs cremós de temporada.

També Casa Jaime (Peníscola), un clàssic de la província, amb el seu arròs de carabassa, bacallà i trompetes de la mort. Sense passar per alt El Sorell o El Xató, tots dos establiments situats a la província d’Alacant. El primer oferix arrossos com el d’embotit de la muntanya alacantina, que és al forn; mentre que el segon aposta pel ‘Menú temptacions’, en el qual es podrà triar entre diversos tipus d’arròs, tant de peix com de carn.

Galeria d'imatges