Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC gloVAL

L’oficina de difusió exterior de l’audiovisual valencià gloVAL celebra una jornada professional a Ciutat de la Llum

08/11/2023
L’oficina de difusió exterior de l’audiovisual valencià gloVAL celebra una jornada professional a Ciutat de la Llum
  • La jornada ha comptat amb la participació de professionals destacats del panorama audiovisual internacional
  • gloVAL està impulsada per l'Institut Valencià de Cultura i gestionada per l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual

L’oficina exterior de difusió de l’audiovisual valencià gloVAL ha celebrat la I Jornada d’Indústria gloVAL a les instal·lacions dels Estudis Ciutat de la Llum, amb la participació de destacats professionals del panorama audiovisual nacional i internacional.

Els participants han dialogat en diversos panells i taules redones sobre l’actualitat del sector i els reptes i desafiaments als quals s’enfronten des de les respectives àrees d’actuació, compartint la seua experiència i aportant claus davant del panorama industrial canviant.

El director de la Ciutat de la Llum, Fermín Crespo, i el director de gloVAL, Daniel Méndez, han donat la benvinguda als assistents a esta jornada i han recordat que la indústria audiovisual genera ja el 0,8 % del PIB nacional, a més de milers de llocs de treball i la creació de milers d’empreses. Fermín Crespo ha assenyalat que “volem que la Comunitat Valenciana siga el plató nacional més important”.

Els estudis esperen l’inici de diversos rodatges importants, com ara El cautivo, la pròxima pel·lícula dirigida per Alejandro Amenábar i produïda pel castellonenc Fernando Bovaira per a Mod Producciones.

L’exdirectora adjunta del Festival de Cinema de Londres, Rosa Bosch, ha moderat una taula sobre indústria, festivals i promoció internacional del cinema, en la qual han participat Fernando Lobo, cap de premsa de la distribuïdora Surtsey Films, propietària de Cines Embajadores; Eduardo Guillot, director artístic del festival Mostra de València, i Ana Castañosa, que treballa des de Suïssa com a consultora i productora de localitzacions per a projectes documentals internacionals. Tots ells han coincidit que el cinema s’ha de potenciar com a indústria a Espanya i que és necessari un instrument que done suport al cinema espanyol perquè s’exporte internacionalment.

A continuació, Juanjo Moscardó, fundador de Cosabona Films, ha exposat el cas de Bull Run, nominada als Premis Berlanga, com a cas d’estudi de finançament alternatiu. En este sentit, ha relatat com esta producció s’ha finançat per mitjà de la ‘tokenització’, un mode transparent i revolucionari d’aconseguir eixe necessari suport econòmic.

Rosa Bosch ha moderat una taula sobre coproducció internacional amb Martin Hampel, coordinador de producció en Twenty Twenty Vision i Pallas Film, productores de llargmetratges que han recollit molt d’èxit en festivals com els de Canes, Venècia i Berlín; Nik Bower, executiu d’inversions i cofundador de Riverstone Pictures, i Nuria Landete, productora executiva en Sideral, el nou segell de producció i distribució d’Elamedia Estudios, que han realitzat una radiografia sobre l’estat de la distribució nacional i internacional.

Tots estos debats i conferències han donat pas a un recorregut per la Ciutat de la Llum, en el qual tots els assistents a la jornada han pogut conéixer de primera mà les instal·lacions renovades.

Els secrets de la distribució

Ja en les ponències de la vesprada, la distribució nacional i internacional ha sigut el tema d’un debat, moderat per Rosa Bosch, en el qual han intervingut Gloria Bretones, cofundadora i directora general de la distribuïdora cinematogràfica independent i agència de vendes internacional Begin Again Films; Juan Solera, de l’equip de Sideways Films; Melissa Vega, responsable de distribució de Dandelooo, i María Oliva, responsable de la distribució i la comunicació d’Elamedia Estudios.

Per a tancar la jornada, Rocío Broseta, Marta Navas i Begoña Ballester, de BBO Subtitulado, han protagonitzat la ponència ‘Workflow: materiales, subtitulado y deliverables’.

I Jornada d’Indústria gloVAL

Este esdeveniment forma part del pla d’accions de suport a la internacionalització de les empreses valencianes per a 2023 posat en marxa amb la col·laboració i l’ajuda de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV), i compta amb el suport dels Estudis Ciutat de la Llum, que han posat a la disposició les seues instal·lacions perquè hi tinga lloc.

L’oficina de difusió exterior de l’audiovisual valencià gloVAL està impulsada per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, i gestionada per l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual.

Galeria d'imatges