Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Entitats culturals

Vicente Barrera: “Venim a defendre i a donar suport decididament a les institucions seculars que defenen la cultura valenciana”

08/11/2023
Vicente Barrera: “Venim a defendre i a donar suport decididament a les institucions seculars que defenen la cultura valenciana”
  • El vicepresident primer del Consell s'ha reunit amb el degà de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana i amb el president de Lo Rat Penat
  • Barrera assegura que estes institucions “han sigut abandonades i maltractades per no estar en la línia ideològica que el tripartit defenia”

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha afirmat que des del Consell “venim a defendre i donar suport decididament a les institucions seculars que defenen la cultura valenciana i fomentem tot tipus de manifestacions culturals i tradicions del poble valencià”.

Barrera ha realitzat estes declaracions amb motiu de les reunions que ha mantingut amb el degà de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), José Luis Manglano de Mas, i amb el president de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro, als quals ha rebut al Palau dels Català de Valeriola.

El vicepresident primer ha assenyalat que es tracta “d'una visita institucional” amb la qual “per primera vegada estes entitats de defensa de la cultura valenciana senten que tenen suport” i que ha permés també conéixer les necessitats i inquietuds de qui “han sigut durant moltíssims anys abandonades i maltractades perquè no estaven en la línia ideològica del tripartit”.

Tant els representants de la RACV com de Lo Rat Penat “han agraït” la possibilitat que els ha donat el vicepresident de “poder intercanviar opinions” així com el suport que rebran també a través dels pressupostos previstos per a 2024 per a donar suport específic a les necessitats d'estes entitats històriques de la tradició valenciana.

En este sentit, cal assenyalar que, tal com va anunciar Vicente Barrera en la presentació dels comptes del seu departament previstos per a l'any que ve, es preveu destinar un poc més de mig milió d'euros a través de set línies nominatives per a donar suport a l'activitat cultural desenvolupada, entre altres, per Lo Rat Penat i per la RACV.

Barrera ha remarcat en esta intervenció que l'objectiu que s'ha marcat per a esta legislatura és “fer una aposta decidida per la llibertat i la pluralitat, i es donarà cabuda a entitats que, malgrat que compten amb un gran suport social, han sigut injustament marginades durant anys per raons purament sectàries”.

“Volem defendre la cultura ‘amb majúscules’, sense tindre en compte els gustos particulars del govern de torn, que ha suposat durant estos últims anys que la cultura s'impregne d'imposició ideològica i de discriminació”, ha afirmat.

Este suport es materialitzarà el pròxim exercici a través de 24 línies d'ajudes a associacions, fundacions i empreses del sector, que comptaran amb un pressupost inicial de 4,2 milions d'euros, dels quals 1,7 milions d'euros corresponen a noves línies de subvencions, tant nominatives com de concurrència competitiva.

Institucions històriques valencianes

Lo Rat Penat va ser fundada en 1878 sota els auspicis de Constantí Llombart, Teodor Llorente i Feliu Pizcueta i és considerada com la degana de les entitats culturals dedicades a la promoció, defensa, ensenyament i difusió de la llengua i cultura valencianes.

El seu objectiu principal és “el cultiu de les peculiaritats que ens són pròpies, la seua difusió i la defensa de la personalitat pròpia i diferenciada dels valencians”.

Per la seua banda, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana va ser fundada en 1915 per la Diputació Provincial de València, amb la denominació de Centre de Cultura Valenciana, amb la finalitat de promoure la investigació, defendre els valors culturals del poble valencià i formar un arxiu i una biblioteca sobre temes específics d'este àmbit.

La RACV sosté que el valencià és una “llengua autòctona des de tots els punts de vista: genètic, geogràfic, polític, literari, sociològic i lingüístic”.

Les dos entitats culturals defenen les denominades Normes del Puig per a codificar el valencià.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats