Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Automoció

La Generalitat Valenciana signa la Declaració de Navarra de l’Aliança Europea de la indústria de l’automoció

09/11/2023
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha participat en la segona conferència anual de l’Aliança Europea de l’Automoció
  • La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha participat en la segona conferència anual de l'Aliança Europea de l'Automoció
  • Nuria Montes ha manifestat que, “a la Comunitat Valenciana, la transcendència del sector és notable, perquè aporta al voltant d'un 10 % del valor afegit de la indústria i prop del 20 % de les exportacions valencianes”

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha participat en la segona conferència anual de l’Automotive Regions Alliance, o Aliança Europea de l’Automoció. L’esdeveniment, celebrat a Pamplona, ha convocat el Comité de Regions, del qual formen part 329 membres de la Unió Europea. En este acte, la consellera, com a representant de la Generalitat Valenciana, ha signat la denominada Declaració de Navarra de l’Aliança Europea de l’Automoció.

Totes les regions presents a Pamplona en esta Aliança Europea de l’Automoció —una vintena de regions provinents de set estats membres— es caracteritzen per tindre una forta indústria de l’automòbil i de subministraments i per estar compromeses amb la transició verda i digital per al conjunt de la indústria de l’automoció.

Nuria Montes, en la seua intervenció en este esdeveniment, ha destacat que “a la Comunitat Valenciana la transcendència del sector és notable, perquè aporta al voltant d’un 10 % del valor afegit de la indústria i prop del 20 % de les exportacions valencianes. Compta, a més, amb l’existència d’un teixit empresarial molt consolidat al voltant de tota la cadena de valor de l’automòbil”.

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha continuat exposant altres característiques de la Comunitat, com ara “la disposició d’infraestructures, importants capacitats logístiques, universitats de prestigi internacional, juntament amb un potent ecosistema tecnològic i innovador, que han sigut decisives perquè esta regió siga destinació en la implantació d’una important gigafactoria de bateries, més concretament PowerCo, empresa de bateries del Grup Volkswagen”.

Pel que fa a la gigafactoria, Nuria Montes ha comentat que “esta decisió constituïx una fita per a l’automoció i la mobilitat del territori no només a la Comunitat, sinó a Espanya. I al seu torn un repte de transformació del sector cap a la seua electrificació”.

“Els reptes que assumim, amb il·lusió, són els que apareixen consignats en esta Declaració de Navarra que hui signem. Des de la Comunitat compartim l’enfocament d’esta declaració, així com la seua concepció, que integra totes les dimensions possibles (mediambientals, socials, d’ocupació…), i, en clau europea, hem de ser capaços de disposar dels millors recursos i mecanismes per a afrontar esta transició industrial de manera eficaç i equitativa”, ha conclòs la representant del Govern Valencià.

Declaració de Navarra de l’Aliança de Regions Automobilístiques

La denominada Declaració de Navarra de l’Aliança de Regions Automobilístiques ha sigut signada presencialment per més d’una vintena de regions i ciutats, 5 de les quals d’Espanya (Galícia, Andalusia, València, Catalunya i Navarra); 8 d’Itàlia (Basilicata, Llombardia, Abruzzo, Emília-Romanya, Molise, Piemont, l’Úmbria i la Toscana); 5 d’Alemanya (Saxònia, Baixa Saxònia, Baden-Württemberg, Baviera i Turíngia); 3 d’Eslovàquia (Košice, Trnava i Bratislava); una d’Àustria (Estíria); una de Txèquia (Moràvia-Silèsia), i una de França (Gran Est). Per la Comunitat Valenciana ha signat la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes.

També han signat la Declaració, de manera telemàtica, altres membres del Comité de Regions no presents en este esdeveniment. A més, es tracta d’una declaració oberta, a la qual poden anar adherint-se el total dels 329 representants d’este comité.

Mitjançant esta declaració, les regions —entre les quals la Comunitat Valenciana— es comprometen a complir una sèrie d’objectius entre els quals es troben aconseguir que la pròxima Comissió Europea nomene un comissari europeu amb una responsabilitat clau per a totes les vies de transició industrial amb impacte en les economies regionals.

La Declaració també advoca per l’establiment d’un mecanisme europeu dins del pròxim pressupost a llarg termini, conegut com a marc financer pluriennal (MFP), que done suport a una transició justa i equitativa de les regions de la indústria automobilística i de subministrament, a fi de minimitzar els efectes pertorbadors i mantindre la competitivitat global de la indústria.

A més, es demana a la Comissió Europea que verifique si és necessari revisar l’abast de la dotació del Fons de Transició Justa (FCT) per a incloure altres activitats en transició, com ara les relacionades amb la transformació de la indústria de l’automòbil. També se li demanda que duga a terme una avaluació detallada de l’impacte territorial, tenint en compte l’obligació que li imposa el Reglament sobre normes d’emissió de CO₂ per a automòbils i furgonetes, i elaborar un informe sobre les necessitats, els reptes i les llacunes de finançament per a una transició justa de la indústria de l’automòbil i de subministrament a Europa abans de finals de 2025.

La Declaració de Navarra de l’Aliança de Regions Automobilístiques, a la qual s’ha sumat la Generalitat Valenciana, recorda la necessitat de reduir el cost de l’energia, que suposa una càrrega tant per a la indústria com per als consumidors.

D’altra banda, i entre altres aspectes, subratlla que els reglaments europeus han de tindre en compte l’impacte en l’economia regional de les mesures destinades a mantindre i reforçar la competitivitat de tota la cadena europea de la indústria de l’automòbil i advoca perquè es tinguen en compte les diverses solucions tecnològiques (l’electrificació, les tecnologies de l’hidrogen i els combustibles alternatius), que també poden exercir un paper important en el procés de descarbonització. En este sentit, acull favorablement un informe del Parlament que subratlla com és d’important el paper que exercixen els Fons Estructurals en esta transició.

Galeria d'imatges