Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Arquitectura

La directora general d’Habitatge destaca “la qualitat i valentia” de les propostes dels estudiants d’arquitectura presentades al Hackathon d’Open House València

09/11/2023
La Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i Open House València entreguen els premis
  • La Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i Open House València entreguen els premis
  • Els participants han hagut de repensar un espai en CaixaForum per a rehabilitar-lo a través de la renaturalització i la sostenibilitat

​​​​​​​

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i Open House València han entregat les distincions als equips premiats en la quarta edició del Hackathon d’arquitectura, celebrat els dies 13, 14 i 15 d’octubre. La directora general d’Habitatge, Ana Caballer, ha destacat la “gran qualitat, l’interés i la valentia” de les propostes presentades a este concurs, dirigit a estudiantat d’arquitectura i els i les arquitectes jóvens.

La directora general d’Habitatge i la vicedegana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, Rosa Castillo, han sigut les encarregades d’entregar els guardons al palau de Pineda.

Ana Caballer ha agraït als equips participants la seua entrega, dedicació i entusiasme durant els tres dies en què s’ha celebrat el concurs, en els quals, d’una banda, l’alumnat ha pogut implementar els coneixements apresos i resoldre problemes i, d’altra banda, s’han presentat propostes molt interessants.

El concurs està emmarcat en el Festival d’Arquitectura Open House València 2023, que enguany s’ha celebrat en CaixaForum. En este certamen s’ha convidat l’alumnat d’arquitectura i els i les arquitectes jóvens a repensar un espai dins i fora de l’edifici sota els principis de l’arquitectura bioclimàtica i la sostenibilitat, prenent com a lema la renaturalització i la sostenibilitat: Re-pensar, Re-naturalitzar, Re-habitar.

En esta ocasió, des del Hackathon s’ha treballat amb una de les obres més representatives de València en termes d’arquitectura contemporània com és l’edifici de CaixaForum València, rehabilitat recentment amb criteris de sostenibilitat.

Els equips van preparar una proposta per a re-habitar i re-pensar l’espai triat, amb l’objectiu de reduir el seu consum energètic, millorar l’habitabilitat, la qualitat de vida de les persones i reduir la petjada de carboni. L’objectiu ha sigut fer propostes pioneres que miren cap a una arquitectura més conscient amb les persones usuàries i el medi ambient.

Guardons

El jurat ha concedit el primer premi a la proposta amb el lema ‘Habitar desde los 5 sentidos’, i ha valorat molt positivament l’elecció del lloc d’intervenció d’esta proposta, l’escala, ja que l’equip ha sabut identificar la problemàtica existent i actuar-hi, generant un espai més orgànic que convide a la interrelació dels visitants, el seu ús versàtil i la millora de l’accessibilitat.

El segon premi ha sigut per a la proposta amb el lema ‘Ágora plaza de agua’, pel seu plantejament encertat a l’hora de renaturalitzar l’entorn millorant el control ambiental dels espais i l’experiència d’accés a l’edifici.

Finalment, s’ha concedit el tercer premi a la proposta ‘Per a lo poc que plou’, que ha valorat l’efectivitat de l’actuació per a conformar espais habitables a escala humana.

El jurat ha estat compost per la directora general d’Habitatge; la vicedegana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat; el secretari del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València (CTAV), Pablo Peñín; el director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPV (ETSA-UPV), Iván Cabrera i Fausto; la paisatgista i professora associada del Departament d’Urbanisme ETSAV-UPV, Elisabet Quintana, i la directora d’Open House València, Sara Portela.

Galeria d'imatges