Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Transició energètica

L'Ivace destina 700.000 euros per a facilitar a 12 empreses del sector industrial la millora de la seua eficiència energètica

12/11/2023
  • Les mesures previstes permetran reduir els consums energètics en els seus processos industrials i estalviar 753.000 euros a l'any en la factura energètica
  • Les empreses poden accedir fins al 30 de juny de 2024 a este programa, que preveu percentatges de suport de fins al 55 % del cost
     

L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, facilitarà a 12 empreses del sector industrial la incorporació de mesures d'eficiència energètica per a reduir el consum d'energia en els seus processos productius.

Per a fer-ho, Ivace Energia destinarà 709.000 euros per a sufragar part del cost de les inversions necessàries per a substituir equips i instal·lacions, així com sistemes auxiliars consumidors d'energia, per uns altres que utilitzen tecnologies d'alta eficiència energètica.

Referent a això, el director general d'Energia Manuel Argüelles ha destacat l'“esforç inversor” d'estes empreses, entre les quals figuren empreses tèxtils, torroneres, geladores, de plàstic o ceràmiques, que preveuen invertir 2,9 milions d'euros per a desenvolupar projectes que abasten “des de millores en els sistemes de refrigeració, substitució de màquines d'estampació, automatitzacions, substitució de calderes de gas o compressors d'aire, entre altres accions”.

Gràcies a la implantació d'estes accions, es produirà un estalvi energètic global de 454 tones equivalents de petroli anualment i s'evitarà l'emissió a l'atmosfera de 1.570 tones de diòxid de carboni a l'any.

La Conselleria d'Innovació, a través d'Ivace Energia secundarà totes les iniciatives que redunden en l'optimització energètica en el sector industrial que, com ha explicat el titular d'Energia, “representa el 30 % de tota l'energia consumida en la Comunitat Valenciana” i on l'eficiència energètica “adquirix una rellevància especial”.

Per a Argüelles és “fonamental” facilitar la incorporació de mesures d'estalvi d'energia perquè el cost energètic “incidix directament en la competitivitat de les empreses i el cost de l'energia ocupa els llocs primers en l'estructura de costos de les nostres indústries”.

Eficiència energètica en la indústria 

La finalitat d'este programa és reduir els consums energètics i, per tant, la factura energètica i les emissions de diòxid de carboni i altres emissions contaminants. Estos incentius estan dirigits a les xicotetes, mitjanes i grans empreses del sector industrial de la Comunitat Valenciana, que tenen de termini fins al 30 de juny de 2024 per a presentar les sol·licituds.

Així mateix, també es dona suport a implantar sistemes de gestió energètica amb subvencions tant per a la implantació d'elements de nivell de mesurament de les variables de consum d'energia com per a la instal·lació dels elements de regulació i control dels paràmetres de procés i implementació dels sistemes informàtics per a l'anàlisi, la regulació i el control, així com per al funcionament òptim de les instal·lacions industrials.

El percentatge de subvenció per a les grans empreses ascendix al 35 % del cost subvencionable del projecte, amb un límit màxim d'1,5 milions d'euros per projecte. Este percentatge pot aconseguir fins al 45 % per a les pimes i el 55 %, en el cas de les xicotetes empreses.

Ivace Energia gestiona estes ajudes, els fons de les quals procedixen del Fons Nacional d'Eficiència Energètica, constituït amb aportacions procedents de la tarifa elèctrica, és a dir, els consumidors, i creat a instàncies de la Unió Europea perquè els estats contribuïsquen a la transició energètica.