Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

L'Ivace ajuda a donar una segona vida als residus vegetals de l'agricultura en forma d'adhesius i envasos

11/11/2023
L'Ivace ajuda a donar una segona vida als residus vegetals de l'agricultura en forma d'adhesius i envasos
  • S'usarà la mecanoquímica; una metodologia innovadora, neta, saludable i sostenible
  • Nuria Montes: “La col·laboració entre els agents innovadors i les empreses és efectiva i permet desenvolupar projectes cada vegada més ambiciosos”

L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, dependent de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha finançat amb 235.773 euros una investigació amb la qual es donarà una segona vida als residus vegetals de l'agricultura (restes de poda, etc.) i silvicultura (arbres, fusta, residus forestals) en forma d'adhesius i nous envasos. 

El projecte, anomenat Fustarise, el lidera l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) i té com a objectiu trobar solucions més sostenibles per a la gestió i el tractament d'este tipus de residus, que es generen en gran volum en sectors com l'agroalimentari, la fusta o el moble.

Per a fer-ho, el centre d'investigació utilitzarà la mecanoquímica, una metodologia innovadora, neta, saludable i sostenible, amb molts beneficis respecte als processos convencionals emprats actualment en la indústria (acumulació en abocadors o cremada).

L'avantatge principal d'esta metodologia és la reducció i, fins i tot, l'eliminació en els processos químics de dissolvents i reactius, alguns d'estos tòxics i nocius per al medi ambient i els éssers vius. 

També ajudarà a disminuir el consum energètic, hídric, l'emissió de gasos a l'atmosfera i la generació de residus. 

Per a Belén Monje, investigadora líder en mecanoquímica i extrusió reactiva d'Aimplas, “la recuperació eficient i sostenible de la lignina, l'hemicel·lulosa i la cel·lulosa continguda en els residus vegetals permet obtindre productes d'alt valor afegit i exportables al mercat com a alternatives ecosostenibles”.

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha destacat el “potencial investigador” dels centres tecnològics de la Comunitat Valenciana i el benefici que tenen per a les empreses, al mateix temps que ha insistit que “les tecnologies innovadores ja no són un tema de futur, es tracta d'una realitat accessible per a qualsevol empresa i sector”.

En este sentit, la màxima responsable del departament d'Innovació de la Generalitat ha assenyalat que “la col·laboració entre els agents innovadors i el sector industrial ha demostrat l'efectivitat que té i permet desenvolupar projectes cada vegada més ambiciosos”. 

Amb Aimplas col·laboren l'empresa Miarco, especialitzada en productes adhesius i abrasius; l'empresa Lisart, dedicada a papers alimentaris i envasos d'última generació i La Unió Llauradora i Ramadera, que agrupa més de 20.000 agricultors i ramaders en la Comunitat Valenciana. 

Aplicació a altres sectors 

Els processos de tractament desenvolupats a través d'este projecte seran escalats a un nivell preindustrial perquè estes tecnologies de baix cost associat i respectuoses amb el medi ambient puguen aconseguir fàcilment els sectors productius i de gestió de residus oferint-se com a alternativa competitiva a les metodologies convencionals. 

En definitiva, el projecte Fustarise transferirà els resultats optimitzats en les plantes pilot d'Aimplas en l'àmbit industrial i en les instal·lacions de les empreses col·laboradores en el projecte perquè, tant en l'àmbit socioeconòmic com mediambiental es puguen beneficiar dels avantatges que oferix la valorització de residus lignocel·lulòsics emprant la mecanoquímica. 

Este projecte s'inclou en el programa d'ajudes de l'Ivace dirigides a centres tecnològics de la Comunitat Valenciana per a projectes d'R+D de caràcter no econòmic realitzats en col·laboració amb empreses i està cofinançat per la Unió Europea, a través del Programa Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) Comunitat Valenciana 2021-2027.

Galeria d'imatges