Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Ordenació del territori

La Generalitat inicia l'elaboració de l'avantprojecte de Llei de protecció i ordenació de la costa valenciana

10/11/2023
La Generalitat inicia l'elaboració de l'avantprojecte de Llei de protecció i ordenació de la costa valenciana
  • Salomé Pradas destaca que el Consell “podrà decidir els usos permesos i prohibits en tot el territori de la Comunitat Valenciana”.
  • La consellera de Medi Ambient assegura que la Generalitat aspira a decidir i autoritzar qüestions com les concessions administratives, l'hostaleria de la costa, activitats esportives o el pla de temporada de platges
  • Per primera vegada, des de l'àmbit autonòmic, es regularan els usos del litoral amb la premissa que no tots els espais tenen les mateixes característiques, suporten la mateixa tipologia d'usos o requerixen les mateixes intervencions

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha anunciat que la Generalitat ha iniciat el procediment per a l'elaboració de l'avantprojecte de Llei de protecció i ordenació de la costa valenciana. “Fem el primer pas en la tramitació d'una legislació pròpia en matèria de costes, a fi de materialitzar un dels nostres compromisos de legislatura”, ha destacat.

Durant la seua intervenció, després del Ple del Consell, la consellera ha indicat que la futura llei “serà protectora dels valors naturals de la nostra costa, però també serà sensible a la realitat històrica i econòmica de la nostra terra, que viu amb i per a la mar”.

La consellera ha subratllat que este Consell  “vol exercir en la seua integritat, totes les competències que tenim, segons el nostre Estatut i entre estes, la d'ordenació del territori, inclòs el litoral. La Generalitat podrà decidir els usos permesos i prohibits en tot el territori de la Comunitat Valenciana”.

Salomé Pradas ha recordat que entorn del 15 % del PIB de la Comunitat Valenciana es concentra en la franja de 500 metres des de la ribera de la mar. Al seu torn, la franja costanera acull 10 parcs naturals, el 90 % de les zones humides més rellevants,  més de 20 zones d'interés comunitari de la Xarxa Natura 2000 i més del 70 % de la població de la Comunitat viu a menys de 10 quilòmetres de la franja litoral. Estes xifres, ha indicat, “justifiquen que vulguem desplegar al màxim les nostres competències en un territori de vital importància per al nostre desenvolupament mediambiental, econòmic i social”.

Usos del litoral

La consellera de Medi Ambient ha detallat que la llei regularà, “per primera vegada des de l'àmbit autonòmic, els usos del litoral amb la premissa que no tots els espais del litoral tenen les mateixes característiques, suporten la mateixa tipologia d'usos o requerixen les mateixes intervencions”.

Amb la nova llei -ha continuat- “aspirem al fet que siga la Generalitat qui decidisca i autoritze qüestions com les concessions administratives, l'hostaleria de la nostra costa, activitats esportives o el pla de temporada de platges”.

“Defendrem els veïns afectats per les particions en la costa escomeses pel Ministeri, com a Dénia. Excessos que considerem injustos i arbitraris, per la qual cosa a través de la Llei de costes tractarem de contindre els efectes de les particions i, al seu torn, ens posem al costat dels veïns afectats i presentarem les al·legacions i recursos necessaris contra eixes particions”, ha explicat la consellera.

Ordenació del territori

En relació amb la matèria d'ordenació del territori, la futura norma comportarà la revisió del PATIVEL. “El reformularem per a adaptar-lo a la nova llei de costes valenciana, i el dotarem de més seguretat jurídica”, ha indicat Pradas, qui ha afegit que en la norma s'identificaran com a patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana, els nuclis urbans i poblats històrics presents des de fa segles en la nostra Comunitat i que han de tindre una especial i singular protecció com a imatge tradicional, històrica i paisatgística de la façana litoral valenciana. “El Govern d'Espanya vol derrocar-los i nosaltres reivindicar-los”, ha remarcat.

“Este Consell respecta i respectarà la competència estatal i la Llei de costes. No pretenem substituir-la, sinó complementar-la perquè el conjunt de normes que afecten la costa valenciana estiga més d'acord amb el que necessitem”, ha postil·lat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas