Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Audiovisual valencià

Les pel·lícules ‘Kepler Sexto B’ i ‘Olvido’ triomfen en els VI Premis Berlanga de l'Audiovisual Valencià

12/11/2023
  • Kepler Sexto B, dirigida per Alejandro Suárez i produïda per Turanga Films, aconseguix huit premis Berlanga
  • Olvido, dirigida per Inés París i produïda per La Dalia Films, aconseguix cinc guardons
     

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual (AVAV), ha organitzat la sexta edició dels Premis Berlanga de l'Audiovisual Valencià, en la qual ha aconseguit huit premis la pel·lícula Kepler Sexto B, dirigida per Alejandro Suárez i produïda per Turanga Films.

Així, Kepler Sexto B ha sigut premiada com a millor llargmetratge de ficció, guió, música original, actor protagonista, actor de repartiment, direcció de fotografia i il·luminació; direcció artística i premi jove al millor llargmetratge.  

La segona pel·lícula més premiada ha sigut Olvido, dirigida per Inés París i produïda per La Dalia Films, que ha aconseguit cinc guardons: actriu protagonista, muntatge i postproducció, maquillatge i perruqueria, direcció de producció, i vestuari.  

Tal com es va anunciar fa uns quants dies, el Premi d'Honor que atorga la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport l'ha rebut el productor i cineasta Juan Andreu Espí, fundador d'Estudios Andro, de la mà de la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó.

Amb este guardó es reconeix l'esforç i la dedicació de tota una vida a l'audiovisual en la qual Juan Andreu Espí ha sigut mestre i promotor de diverses generacions de professionals del sector en la Comunitat Valenciana i ha sabut mantindre Estudios Andro com una de les empreses líders i amb més talent creatiu d'Espanya en els àmbits del cinema, la televisió i la publicitat.

Els guardons s'han entregat a l'Auditori del Palau de les Arts de València en una cerimònia retransmesa per À Punt, en un acte al qual han assistit la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó; la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual, Teresa Cebrián; el director general de l'IVC, Abel Guarinos, a més de representants de diferents institucions valencianes i del sector audiovisual.

El lliurament de premis ha transcorregut en una gala dinàmica dirigida per Rafa Piqueras i conduïda per l'actriu Mireia Pérez, amb guió de Carlos García i amb acompanyament musical de Roqui Albero.  

En la gala han intervingut les actrius Elia Sanmartín, Glòria March, Cristina Perales i Luna Pàmies; els actors Víctor Palmero i Roberto Hoyo; l'actriu i cineasta Abril Zamora; les productores Alejandra Mora i María Zamora; la directora d'animació María Trénor; els directors i productors Marisa Crespo i Moisés Romera, i el president de l'Associació d'Empreses de Serveis de l'Audiovisual Valencià, José Manuel Seguí.

Així mateix, hi han intervingut el compositor Arnau Bataller; el muntador i coordinador de postproducció Manu de la Reina; la documentalista i càmera Claudia García de Mateos; el director d'art, Abdón Alcanyiz, i l'actriu i membre de la Junta Directiva de l'Academia Galega do Audiovisual, Carmen Méndez.  

Premis i palmarés complet

Les categories a concurs dels Premis Berlanga 2023 són 26, però una ha quedat deserta enguany perquè no s'ha presentat cap producció a la categoria de millor llargmetratge d'animació. Hi ha dues novetats importants en el palmarés: el premi a la millor cançó original i el premi jove al millor llargmetratge, que han decidit els vots dels socis i sòcies júniors de l'Acadèmia.

El palmarés complet d'esta edició dels Premis Berlanga és el següent:

El premi a la millor pel·lícula ha sigut per a Kepler Sexto B, dirigida per Alejandro Suárez i produïda per Turanga Films.

En la categoria de millor llargmetratge documental, el títol guanyador ha sigut Bull Run, dirigida per Ana Ramón Rubio i produïda per CosaBona Films.

El premi a la millor direcció ha sigut per a Elena Escura per Les vacances de Mara, produïda per Tarannà Films.

El premi a la millor actriu protagonista és per a María Caballero per a Olvido. En la categoria de millor actor protagonista ha guanyat Karra Elejalde per Kepler Sexto B.

El premi al millor guió l'ha obtingut Alejandro Suárez i Grete Lee-Man Suárez per Kepler Sexto B.

El premi al millor actor de repartiment és per a Pablo Molinero per Kepler Sexto B i el premi a la millor actriu de repartiment és per a Inma Sancho per Unicornios.

Pablo Bürmann ha guanyat en la categoria a millor direcció de fotografia i il·luminació per Kepler Sexto B.

José Manuel Jiménez, Víctor Suñer i Iván Martín han obtingut el premi a millor muntatge i postproducció per Olvido.

El premi al millor so és per a Laura Romero per Les vacances de Mara i el de millor música original és per a Vanessa Garde per Kepler Sexto B.

El premi a la millor cançó original és per a Rich en cripto, de Lory Money i Sr. Flipante, en la banda sonora de Bull Run.

En la categoria de millor vestuari, la guanyadora és Ines Liverato per Olvido. El premi a millor maquillatge i perruqueria és per a Esther Guillem, Piluca Guillem, David Ambit i Alba Bautista per Olvido.

El premi a la millor direcció artística és per a Maje Tarazona per Kepler Sexto B. Mamen Tortosa és la guanyadora del premi a la millor direcció de producció per Olvido.

El premi a la millor sèrie de ficció és per a Després de tu, dirigida per Carles Alberola i Chon González, produïda per Albena Produccions.

El premi a la millor sèrie documental és per a Informe, dirigida per Gabriel Ochoa i Pau Martínez, produïda per La República del Lápiz.

El premi a la millor sèrie d'animació és per a Sex Symbols, dirigida per Paloma Mora i produïda per Admirable Films i TV ON.

En les tres categories de curtmetratge, el premi al millor curt de ficció és per a Hábitat, dirigida per Elena Escura i produïda per Aire de Cinema i Wicker Films; el premi al millor curt documental és per a Una terapia de mierda, dirigida per Javier Polo i produïda per CosaBona Films, Los Hermanos Polo Films, Wise Blue Studios València i Inaudita, i el premi al millor curt d'animació és per a Becarias, dirigit per Marina Donderis, Núria Poveda i Marina Cortón, i produïda per Pangur Animation. 

El premi jove al millor llargmetratge, que han decidit els vots dels socis i sòcies júniors de l'Acadèmia, és per a Kepler Sexto B, de Turanga Films.

El premi a millor videojoc ha sigut per a Minabo- A Walk Through Life, de Spherical Pixel. El jurat d'este premi ha estat format pels especialistes en videojocs Eurídice Cabañes, Pepa Sastre i Beatriz Olcina.

No s'ha presentat cap producció a millor llargmetratge d'animació, pel la qual cosa esta categoria ha quedat deserta.