Vicepresidència i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Jornada Drets Infància

La directora general de Família destaca la necessitat de crear “entorns segurs” en tots els àmbits de la vida durant la infància

10/11/2023
Elena Albalat participa la II Jornada Drets de la Infància organitzada per la Fundació Iniciativa Solidària Ángel Tomás
  • Elena Albalat participa en la II Jornada Drets de la Infància organitzada per la Fundació Iniciativa Solidària Ángel Tomás
  • La Conselleria de Serveis Socials treballa en protocols per a crear espais de bon tracte i inclusius que comprenguen des de l’educació fins a l’oci i el temps lliure

La directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic, Elena Albalat, ha destacat la necessitat de crear “entorns segurs i protectors” en tots els àmbits de la vida dels xiquets i xiquetes, en els quals “es respecten els seus drets i es promoga un ambient protector físic, psicològic i social”.

Elena Albalat ha participat en la II Jornada Drets de la Infància, que ha organitzat la Fundació Iniciativa Solidària Ángel Tomás (FISAT), a l’edifici CaixaForum de València.

La directora general ha recordat com fa més de 30 anys la Convenció sobre els Drets del Xiquet “va marcar la senda de treball per a aconseguir una actuació adequada i justa amb la infància i adolescència”. Des d’aquell moment s’han desenvolupat polítiques i accions que fan que es respecten eixos drets i se’ls considere “subjectes de ple dret”.

Segons ha explicat la directora general, “este reconeixement implica la sensibilització i la difusió entre els mateixos joves, i entre tota la ciutadania, perquè adquirim de manera conjunta una consciència de respecte cap als drets d’este col·lectiu”.

En eixe sentit, ha recalcat la labor que desenvolupa FISAT a través de la línia de subvenció que la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge destina a programes de promoció dels drets de la infància.

La directora general ha assenyalat que cada vegada “són més els espais i els òrgans de participació infantil en la Generalitat per a poder escoltar de manera directa la veu dels xiquets, xiquetes i adolescents”. En l’actualitat, hi ha a la Comunitat Valenciana 70 entitats locals en la Xarxa de Consells Locals d’Infància (Xarxa CLIA).

En opinió d’Elena Albalat, l’aprovació de la Llei de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència va marcar “una fita molt important i un nou paradigma d’intervenció”, que reforça el dret dels xiquets i xiquetes a viure en entorns lliures de tota classe de violència.

Un marc legal, ha assenyalat, que fa una “crida al conjunt de la societat, i especialment a totes les persones professionals que intervenim o treballem amb i per a la infància i l’adolescència, interpel·lant-nos per a ser agents actius en la defensa dels seus drets”.

En este sentit, des de la Direcció General de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic es treballa en protocols i altres mesures que tenen com a fi crear entorns segurs, de bon tracte i inclusius per a la infància en tots els àmbits.

Per a reforçar este sistema de protecció, Albalat ha anunciat que “es desenvoluparà una formació específica dirigida a tots els professionals del sector”.

Estes accions es completaran amb un informe i una anàlisi de la situació del sector respecte a les seues principals fortaleses i necessitats, i també es comptarà amb la participació activa dels mateixos xiquets, xiquetes i adolescents.

Galeria d'imatges