Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Congrés ‘Future of Fashion’

La Generalitat aposta per València com a capital de la moda sostenible al Mediterrani

13/11/2023
La Generalitat aposta per València com a capital de la moda sostenible al Mediterrani
  • La Comunitat Valenciana és líder europeu en el processament i la transformació de residu industrial
  • El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum assenyala que “la Comunitat Valenciana té múscul industrial, experiència, agents d’innovació especialitzats i un enclavament geogràfic estratègic”

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha inaugurat la 2a edició del Congrés Internacional de Moda Sostenible ‘Future of Fashion’, on ha defés l’aposta de la Generalitat perquè València siga capital de la moda sostenible al Mediterrani.

“La Comunitat Valenciana té múscul industrial, experiència avalada, agents d’innovació especialitzats i un enclavament logístic i geogràfic estratègic que fan que València siga mereixedora d’esta capitalitat”, ha assenyalat Felipe Carrasco durant la seua intervenció.

El Congrés Internacional de Moda Sostenible està organitzat per la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana amb el finançament de l’Ivace i l’Ajuntament de València. Durant dos dies reunix a València professionals de la indústria de la moda, empreses productores i divulgadors de la moda sostenible internacional.

Sota el lema ‘From ideas to action’ (‘De les idees a l’acció’), la trobada busca ser plataforma de creació, experimentació i intercanvi de coneixement, des del disseny entorn de la transformació de les indústries de la moda. Carrasco ha assenyalat que “la moda és un dels sectors més destacats de l’economia espanyola, amb més projecció, resiliència i capacitat innovadora, que té, a curt termini, com a repte la transició verda”.

Líder europeu

Hui dia es generen a l’any a Espanya més de 900.000 tones de residus de roba dels quals tan sols el 3 % es recupera a través de la venda de roba de segona mà. Espanya, i en concret la Comunitat Valenciana, és líder europeu en el processament i la transformació de residu industrial mitjançant tècniques de reciclatge mecànic, malgrat les limitacions a les quals s’enfronten les empreses.

A escala nacional hi ha únicament 19.000 contenidors i tan sols 7 punts de tractament de tot el residu tèxtil que es genera, “la qual cosa ens porta prendre mesures i a conscienciar i comprendre —ha assenyalat Felipe Carrasco— que la moda sostenible és una necessitat”.

Suport del Consell

El secretari autonòmic d’Indústria ha reiterat el “caràcter proactiu i col·laborador del Govern Valencià per a afrontar els reptes de les empreses de la Comunitat Valenciana en esta matèria”. Entre estos reptes destaca la necessitat de models de gestió cada vegada més circulars, processos de fabricació més sostenibles, desenvolupament de peces més duradores, certificació sostenible o traçabilitat en els processos, entre altres.

En este sentit, Felipe Carrasco ha assenyalat que la Conselleria d’Innovació, a través de l’Ivace, situarà les energies renovables com a estratègia bàsica d’actuació en esta legislatura i prioritzarà els projectes d’R+D+I d’empresa, en línia amb el Pacte Verd Europeu.

Galeria d'imatges