President
Desdejuni informatiu

Carlos Mazón: “S’obri una etapa en la qual defendrem la democràcia diàriament”

13/11/2023
Carlos Mazón: “S’obri una etapa en la qual defendrem la democràcia diàriament”
  • Reitera que “no podem passar pàgina sense més, ni resignar-nos a un procés inevitable”
  • Trasllada un missatge d'unitat, consens i esperança, mostra el seu compromís de reivindicar, “tots els dies, el que és just i ens correspon”
  • Planteja la possibilitat que la reforma del sistema de finançament preveja entre els seus criteris la lleialtat de les comunitats autònomes
  • Assegura que la Comunitat Valenciana ha eixit del “procés catalanista a la valenciana” i oferix la seua col·laboració perquè la resta d'Espanya ho puga fer
  • El president de la Generalitat ha participat en un desdejuni informatiu organitzat pel diari El Debate
     
Madrid.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón ha manifestat que s’obri a Espanya “una etapa en la qual cal defendre la democràcia diàriament”, la qual cosa ha considerat com al “repte de la nostra generació” que haurà de “rescatar la millor etapa que els nostres pares ens van donar: la transició espanyola”.

Així ho ha assegurat durant la seua intervenció en el desdejuni informatiu organitzat pel diari El Debate, en el qual també ha participat l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, i l’expresident de la Generalitat, Alberto Fabra, així com el president d’El Debate, Alfonso Bullón, i el director Bieito Rubido, entre altres.

El president ha qualificat d’“infame” l’acord entre Sánchez i Puigdemont, i ha assegurat que la Comunitat Valenciana “està més preparada que mai per a defendre els seus ciutadans” per la qual cosa ha ratificat que, com a “president de la Generalitat, defendré la igualtat i ho faré. Compliré amb la paraula donada”.

Carlos Mazón ha considerat “necessari traslladar un missatge d’unitat, de consens i d’esperança”, i ha mostrat el seu compromís de reivindicar, “tots els dies, el que és just i ens correspon. Ara i sempre. I de manera tranquil·la, fora del soroll que només interessa a uns pocs, però sense fer ni un pas arrere”.

El cap del Consell ha assenyalat que “estem davant d’una situació d’enorme gravetat, que pot inaugurar un dels períodes més tristos de la història d’Espanya”, i ha insistit que “no podem passar pàgina sense més, ni resignar-nos a un procés inevitable”.

Reconeixement a la lleialtat

D’altra banda, ha denunciat que “s’està castigant les comunitats autònomes que s’han situat en el terreny de l’equilibri i la concòrdia, i no obstant això es premia el conflicte i la dissensió”. En este sentit, ha plantejat la possibilitat que en un futur la reforma del finançament puga preveure “la lleialtat com un dels elements a considerar, i la deslleialtat una penalització”.

“Perquè en cas contrari -hi ha afegit- el missatge que es trasllada als territoris que no han comprat eixe relat és que durant dècades han perdut el temps, que el que és eficaç és atacar l’Estat, negar la Constitució, retorçar la normativa, perquè això té premi i ix a compte”.

Durant la seua intervenció, el president ha insistit a “enfrontar amb serenitat, però amb fermesa, l’intent de derogació del nostre pacte constitucional”. Mazón ha assegurat que “estem en la situació que estem per una nècia i maldestra insistència a romandre en el poder, i per res més”, i ha reivindicat el règim constitucional de 1978 “gestat des del respecte i el consens, des del prestigi dels pares de la Constitució, des del diàleg i la renúncia de totes les forces polítiques, perquè totes eixes renúncies eixamplaren la casa comuna de tots”. En contraposició ha assenyalat que la situació actual “s’ha gestat des de l’odi i la dissensió, des de la unilateralitat i la renúncia de l’Estat”.

Així mateix, ha qualificat la pròxima legislatura d’“inaudita”, perquè ha assegurat que “només sobreviurà en el temps si es produïxen noves renúncies, perquè la ceguesa de qui l’està posant en marxa és immune a la Unió Europea, demanant explicacions a les declaracions dels fiscals, el pronunciament de les associacions de jutges, els inspectors d’Hisenda, la CEOE i la resta de Comunitats Autònomes”.  

Fi de la igualtat

El pròxim president d’Espanya “ha assumit i ha acceptat que a partir d’ara a Espanya el Govern no governarà amb igualtat”, la conseqüència d’això, ha assegurat Mazón, “serà la fi de les polítiques d’Estat en temes com el règim electoral, un plantejament assenyat de la immigració, la política d’emancipació dels jóvens en relació amb l’habitatge, la jubilació i el règim de la Seguretat Social, o el dèficit hídric”.

I ha insistit a assenyalar les desigualtats que es generaran en temes fonamentals com l’atenció sanitària i social, en matèria judicial, educativa, o en infraestructures, entre altres.

Mazón ha advocat per “la lleialtat i el desenvolupament comú”, per fer compatibles els interessos de totes les comunitats autònomes, postura que defén la Comunitat Valenciana. En este sentit, ha recordat que “quan parlem del port de València, o el d’Alacant o el de Castelló, no parlem “dels nostres” ports, són els ports de l’Estat, i pensem en Madrid, i Aragó i Castella-la Manxa. Per això el corredor mediterrani no és el projecte que resta, sinó el projecte que suma, per al nord d’Àfrica, Andalusia, Múrcia, la Comunitat Valenciana i Catalunya”.

El president ha reiterat que “l’Estat i la nostra democràcia assenten la seua base sobre principis bàsics i fonamentals com ara llibertat, igualtat, progrés i convivència”. “L’essència del nostre sistema xoca frontalment amb l’existència de privilegis que generen desigualtat entre les persones. No hi ha democràcia real en un estat en el qual perquè guanye u hagen de perdre tots”.

Per tot això, ha insistit que “esta nova etapa interpel·la tots els demòcrates. Els demòcrates que se senten d’esquerres, els que se senten de dretes i els que se situen en el centre, o els que mai han votat”.

El president ha denunciat que “s’ha canviat una presidència del Govern per la derrota de l’Estat”, però ha explicat que un lloc polític “no és més important que les oportunitats d’aquells que paguen els impostos, dels quals ix el sou d’eixe lloc. No hi ha ciutadans de primera i de segona. Ningú està per damunt de la igualtat entre ciutadans, l’equitat entre regions i la solidaritat entre totes les autonomies que conformem Espanya”.

“Procés” a la Comunitat Valenciana

En el transcurs de l’acte, Mazón ha destacat que la Comunitat Valenciana ha recuperat, després de huit anys de tripartit, “la llibertat i la igualtat”, perquè els “valencians van decidir fa uns mesos que eixe canvi era necessari”.

En concret, el president ha explicat que el canvi promés, i que el Consell està complint, consistix a alleujar la “pressió fiscal brutal que patien els nostres ciutadans i les nostres empreses”; retornar als pares la llibertat per a triar l’educació dels seus fills; resoldre el col·lapse sanitari; eliminar la despesa política supèrflua; reforçar la despesa social, i elaborar uns pressupostos “que diuen la veritat”.

Així mateix, Mazón ha criticat que durant el Govern de Ximo Puig el deute a la Comunitat Valenciana va créixer en 15.000 milions d’euros i solament en l’últim any es va generar un dèficit de 3.847 milions.

I s’ha preguntat què hauria passat a la Comunitat Valenciana si en l’actual context haguera continuat governant el tripartit, assegurant que s’haguera “plegat a les ordres de Junts o Esquerra” en matèries com les infraestructures o la llengua.

En este sentit ha assenyalat que s’ha acabat “el procés catalanista a la valenciana”, perquè, segons ha indicat, “del procés s’ix, ho hem fet a la Comunitat Valenciana i estem disposats a fer-ho per a la resta d’Espanya”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Carlos Mazón