Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
CMCV Alacant

El Consorci de Museus reunix més de vint artistes en la tercera edició del Festival Màquina a Alacant

13/11/2023
El Consorci de Museus reunix més de vint artistes en la tercera edició del Festival Màquina a Alacant
  • El programa inclou concerts, tallers, un visionament expandit i performances el 17 i 18 de novembre al Centre Cultural Las Cigarreras
  • L'objectiu d'este esdeveniment cultural és donar visibilitat a noves propostes de l'escena juvenil més actual

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant donen visibilitat a noves propostes de l’escena actual amb la tercera edició del festival d’art i pensament Màquina, que se celebra el 17 i 18 de novembre a Las Cigarreras.

Este esdeveniment cultural reunirà més de 20 artistes nacionals, visibilitzant especialment les noves propostes de l’escena juvenil més actual. Es tracta d’una iniciativa del col·lectiu Todo Bien i de Movidas Ardilla, produïda pel Consorci de Museus i el Centre Cultural Las Cigarreras, amb la col·laboració, un any més, de cerveses Alhambra.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha destacat l’aposta del CMCV per “impulsar i valorar el talent jove, que, al mateix temps, ens oferix noves mirades sobre el món contemporani i noves maneres d’expressar-se, que es congregaran a Alacant el pròxim cap de setmana”.

La programació de Màquina 2023 està composta per càpsules musicals i artístiques, que busquen incorporar les persones assistents com a agents actius de la proposta en diversos tallers i intervencions.

Tota la programació està orientada a públic jove i oferix un marc teòric que convida a reflexionar sobre el vincle entre la màgia i la tecnologia, dos mons que semblen oposats, però s’entrellacen en l’era digital.

La programació musical tindrà lloc al llarg de la jornada de dissabte, 18 de novembre, en horari de dematí i de vesprada. Els concerts matinals tindran lloc en El Secadero, amb entrada lliure fins a completar aforament, i començaran a les 12.00 hores amb el potent ‘punk’ electrònic d’Aniquiladora, al qual seguirà la inconfusible Rebe, de 12.50 a 14.00 hores, amb una composició intimista i trencadora envoltada de feminitat, erotisme i fantasia.

Els concerts vespertins se celebraran a la Caixa Negra a partir de les 19.15 hores, amb el ‘postpunk’ de Polvo Gris i la seua ‘performance’ plena de fum, llums i soroll. A les 20.00 hores hi seguirà el toc especial de Margarita Quebrada amb sons dels huitanta actualitzats, i continuarà amb Beatrix Weapons a les 21.00 hores, amb el seu ritme esmolat d’electrònica ‘avant-garde’ i una proposta trencadora. A les 22.00 hores iniciarà la Sessió de Chica Gang, que farà vibrar els assistents amb el seu reclam social a més d’artístic.

Tallers de joieria, cuina i audiovisual

Màquina 2023 oferirà tres tallers de diverses disciplines a la Caixa Blanca al llarg de les dos jornades, amb accés mitjançant inscripció prèvia a través del correu electrònic hola@todobien.org.

El primer taller, ‘Prótesis, armaduras y ornamentos’, tindrà lloc el divendres 17 de novembre, de 18.00 a 20.00 hores, sota la direcció de Ximo Berenguer, artista alacantí situat entre la investigació i la joieria contemporània, i Cifo Cifo, una escola/taller de joieria que treballa amb diverses tècniques, des del fang i la terrisseria fins al vidre.

El següent taller tindrà lloc el dissabte 18 de novembre, de 10.00 a 12.00 hores, i serà a càrrec de Clara Harguindey amb el títol ‘Club Náutico. Una web que es un hechizo’. Esta sessió té com a objectiu la creació d’una web en HTML i CSS, que es posarà en comú amb els assistents, els quals surfejaran les ones del codi actual per a aconseguir dur a terme un poema digital.

A la vesprada, de 16.00 a 17.00 hores, PöPalegría compartirà la seua profunda connexió amb la cuina junt amb el projecte Las Recolectoras, que anima a baixar el ritme que ens imposa la ciutat a través del taller de cocteleria ‘CóCTEL/PóCIMA Espigando entornos para una experiencia compartida’, que iniciarà un viatge d’autocura i experiències compartides per a explorar ingredients naturals i genuïns i crear una gamma de begudes i beuratges que nodrixen tant el cos com l’ànima.

Quant a l’audiovisual, la Caixa Blanca albergarà la projecció dels seleccionats en la Convocatòria Afònica (UMH), el dissabte 18 a partir de les 17 hores; seguit del visionament expandit ‘Soñé con una lengua porosa - Visionado expandido’ a càrrec del col·lectiu LEUDA, de 17.00 a 19.00 hores. En estes dos hores els assistents gaudiran de peces audiovisuals acompanyades de textos i reflexions realitzades per part de les comissàries.

Galeria d'imatges