Conselleria de Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
Xarxa Capacitem

El Consell incrementa en 7 milions d’euros la dotació per a l’atenció a les persones desocupades amb discapacitat

14/11/2023
El Consell incrementa en 7 milions d’euros la dotació per a l’atenció a les persones desocupades amb discapacitat
  • La directora general de Planificació i Serveis de Labora ha fet este anunci en la jornada de clausura de la Xarxa Capacitem
  • La dotació inicial del programa de centres especials d’ocupació i empreses ordinàries s’incrementa en més de 7 milions d’euros de la dotació pressupostària inicial
  • Xarxa Capacitem és un projecte que té el propòsit de fomentar la inclusió sociolaboral de les persones amb discapacitat, fonamentat en la creació d’una metodologia innovadora per a l’atenció a estes persones amb discapacitat

La directora general de Planificació i Serveis de Labora, María Luisa Mezquita, ha anunciat en la clausura de l’acte de Xarxa Capacitem l’augment de la dotació pressupostària en 7 milions del programa de contractació en centres especials d’ocupació (CEE) i empreses ordinàries a persones amb diversitat funcional i discapacitat.

Tal com s’ha publicat en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’, dels 42,5 milions consignats inicialment se superaran finalment els 50 milions d’euros per a la subvenció de la contractació de persones amb discapacitat amb l’objectiu de millorar la seua ocupabilitat. Els centres especials d’ocupació són empreses l’objectiu principal de les quals és el de proporcionar als treballadors amb discapacitat la realització d’un treball productiu i remunerat, adequat a les seues característiques personals i que facilite la seua integració laboral en el mercat ordinari de treball.

Mesquita ha subratllat que este increment és una aposta del Consell per l’impuls de l’ocupació en persones amb discapacitat o diversitat funcional. La Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, a través de Labora –Servei Valencià d’Ocupació i Formació– col·labora amb un total de 132 centres especials d’ocupació a la Comunitat (24 a Alacant, 8 a Castelló i 100 a València).

La directora general ha explicat que este Consell té el ferm compromís d’eliminar tota classe de discriminació. “Per això realitzarà polítiques que afavorisquen la inclusió laboral de qualsevol col·lectiu que tinga qualsevol dificultat o que estiga en risc d’exclusió”, ha indicat.

D’esta manera, Xarxa Capacitem s’erigix en un dels projectes més significatius que s’inscriuen dins d’esta línia d’actuació. Es tracta d’un programa pilot que es fonamenta en la creació de la metodologia innovadora per part de les entitats dependents de CERMI, que permetrà la realització d’itineraris personalitzats d’ocupació per a persones amb discapacitat i/o trastorn de la salut mental i inclou la formació dels professionals de Labora i de les unitats de suport dels centres especials d’ocupació perquè la puguen implementar.

“Puc anunciar que Xarxa Capacitem es millorarà i s’expandirà, ja que el projecte pilot està llest per a evolucionar i convertir-se en pla integral amb el suport de la Llei de pressupostos per a l’any que ve”, ha anunciat la directora general.

María Luisa Mezquita ha aprofundit en la tasca que ha emprés el Servei Valencià d’Ocupació i Formació respecte a la formació del seu personal orientador. “Serem referents en orientació laboral per a l’atenció especialitzada a persones amb necessitats especials. I per a fer-ho emprarem una metodologia innovadora, que capacita els professionals en els nostres Espai Labora, fomentant la presa de consciència i obrint nous mercats inclusius”.

Per la seua banda, Luis Vañó, president de CERMI, Comité d’Entitats de Representants de Persones amb Discapacitat, ha recalcat que esta campanya és “un far d’esperança i un model d’innovació, una declaració de les nostres capacitats col·lectives per a construir una societat més inclusiva”.

A través de Xarxa Capacitem el personal orientador de Labora estarà dotat d’instruments necessaris perquè les persones amb qualsevol classe de discapacitat puguen millorar la seua ocupabilitat.

Per a dur-ho a terme s’han fet unes tasques de desenvolupament que, partint des de zero, han cristal·litzat en un protocol en el qual es reunixen les indicacions a l’hora d’abordar l’atenció integral de qualsevol persona amb discapacitat.

Així, quan una persona discapacitada necessite els serveis d’un orientador, se la derivarà a aquell específicament format. Però, a més, s’estendrà a totes les ofertes d’ocupació que tinga Labora, per la qual cosa també es formarà els prospectors, per a pal·liar la gran bretxa que hi ha respecte a l’empresa ordinària.

Per la seua banda, en l’acte hi ha hagut també testimonis d’èxit en relació a este projecte. D’esta manera, Paula Guzmán ha destacat que ha aconseguit trobar treball, fins i tot abans que finalitzara el període de formació. Per la seua banda, Eva Bolsico ha descrit les necessitats que les persones amb discapacitat presenten quan accedixen tant als serveis públics d’ocupació com a l’empresa ordinària: “És necessari que en les empreses es respecten les condicions particulars de cada persona amb discapacitat, així com comptar amb una persona de suport per a les persones amb malaltia mental”, ha conclòs.

Galeria d'imatges