Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC Filmoteca Programació

La Filmoteca Valenciana acull la presentació del llibre col·lectiu ‘El polar francés (1931-1982)’

14/11/2023
La Filmoteca Valenciana acull la presentació del llibre col·lectiu ‘El polar francés (1931-1982)’
  • Està editat per Donostia Kultura i la Filmoteca Basca amb la col·laboració de l'IVC i Tabakalera 
  • Es presentarà el dimecres 15 de novembre, a les 20.00 hores, per Antonio J. Navarro, Aarón Rodríguez, Luis Pérez Ochando i Eduardo Guillot

La Filmoteca Valenciana acull el dimecres 15 de novembre, a les 20.00 hores, la presentació del llibre col·lectiu ‘El polar francés (1931-1982)’, editat per Donostia Kultura i la Filmoteca Basca amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), a través de La Filmoteca, i Tabakalera.

El llibre serà presentat pel coordinador de la publicació, Antonio José Navarro, i tres dels autors participants en este monogràfic sobre el cinema policíac francés: Aarón Rodríguez, professor de Comunicació Audiovisual de la Universitat Jaume I; Luis Pérez Ochando, coordinador de l’Aula de Cinema de la Universitat de València, i Eduardo Guillot, director artístic de la Mostra de València - Cinema del Mediterrani.

El llibre forma part de la col·lecció ‘Nosferatu’ i es publica amb motiu del cicle ‘Polar francés’, que des de gener fins a desembre de 2023 està programant la Filmoteca Valenciana. El cicle proposa un recorregut històric pel cinema negre produït a França, el denominat polar, des del període mut fins als anys huitanta.

Després de la presentació de l’obra, la Filmoteca Valenciana projecta ‘El dossier 51’ (1978), dirigida per Michel Deville. Guanyadora de la Concha de Plata del Festival de Sant Sebastià, esta pel·lícula de culte de l’espionatge, basada en la novel·la de Gilles Perrault, té com a protagonista un diplomàtic (François Marthouret) que és traslladat a Luxemburg i sotmés a una estricta vigilància pels serveis secrets per a intentar trobar fissures en la seua vida aparentment modèlica i irreprotxable.

Cicle de cinema polar

En la segona quinzena de novembre, la Filmoteca Valenciana ha programat dins d’esta extensa retrospectiva de cinema policíac francés dos pel·lícules de finals dels setanta.

El dissabte 18 de novembre, a les 20.30 hores, i el diumenge 19 de novembre, a les 18.00 hores, es projecta en versió original amb subtítols en valencià ‘Els gossos’ (‘Les chiens’, 1979) dirigida per Alain Jessua, sobre els veïns d’un barri que s’intenten defendre dels delinqüents amb gossos ensinistrats per a l’atac per un inquietant individu (Gérard Depardieu). Després de ser violada per un desconegut, una dona adopta un d’eixos gossos. Només un metge que s’acaba d’instal·lar al barri s’oposarà a este sistema de violència.

El dissabte 25 de novembre, a les 20.15 hores, i el diumenge 26, a les 18.00 hores, es projecta ‘El derecho a matar’ (‘3 hommes à abattre’, 1980), dirigida per Jacques Deray. Es tracta d’un atractiu exercici d’acció i intriga sobre venda d’armes, jugadors de pòquer i pistolers amb escenes molt espectaculars.

Michel Gerfaut ajuda a una víctima d’un accident de trànsit a eixir del seu cotxe i la porta a l’hospital, però no sap que l’home que ha salvat estava a punt de ser assassinat per una venjança.

Així mateix, dins de les pel·lícules del cicle que es podran veure durant el mes de desembre figuren ‘El professional’ (1981), de Georges Lautner; ‘1280 almas’ (1981), de Bertrand Tavernier, i ‘Dia de gossos’ (1984), de Yves Boisset.

Galeria d'imatges