Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Innovació universitària

La Conselleria d’Innovació destaca la capacitat d’investigació i emprenedoria de l’UJI

14/11/2023
La Conselleria d’Innovació destaca la capacitat d’investigació i emprenedoria de l’UJI
  • El secretari autonòmic d'Innovació mostra el compromís de la Generalitat amb polítiques d'innovació que redunden en una economia més resilient i sostenible

El secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora; el director general d’Innovació, Juan José Cortés, i la directora general d’Emprenedoria i Internacionalització, Ester Olivas, han fet una visita, coordinada pel Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, al Campus de la Universitat Jaume I (UJI) per a conéixer projectes i activitats vinculats als àmbits de la innovació i l’emprenedoria en la universitat pública de Castelló, especialment aquelles accions que reben finançament de la Generalitat en estes dos àrees.

Així mateix, ha recalcat la importància d’impulsar projectes que alimenten el potencial investigador i innovador en les universitats públiques valencianes. “És fonamental el suport de l’Administració a iniciatives que generen talent i riquesa per al nostre territori, i el Govern Valencià està compromés amb estes polítiques que fomenten la innovació i que redunden en una economia més resilient i sostenible, i que suposen millorar la qualitat de vida per a totes les persones”.

Per part del vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, i del vicerector d’Investigació, Jesús Lancis, Cabedo ha destacat el paper que ha de fer la Universitat en el desenvolupament de projectes d’innovació i ha subratllat la necessitat també d’un treball conjunt amb la Generalitat perquè les polítiques en este àmbit s’orienten a facilitar la necessària interacció acadèmia-empresa, que al final possibilitarà l’èxit dels projectes.

A continuació, el director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, ha presentat el Parc Científic i Tecnològic de l’UJI, principal ‘hub’ científic, tecnològic i d’innovació de la província de Castelló, i ha destacat els projectes impulsats amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), com ara Innotransfer i el Mapa tecnològic de la província de Castelló, així com els demostradors en l’àmbit de les noves tecnologies de la imatge i l’energia renovable.

Seguidament, s’han presentat les dos unitats científiques d’innovació empresarial (UCIE) de l’UJI, finançades per l’AVI sobre la base de convocatòries competitives: la de l’Institut de Materials Avançats (INAM), a càrrec de Francisco Fabregat, responsable UCIE; i la de l’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT), a càrrec de la seua directora, Inmaculada Remolar. Tots dos responsables han destacat el paper fonamental, tant de les UCIE com dels agents d’innovació, per a acostar a la societat els resultats i les tecnologies desenvolupades pels grups d’investigació de la Universitat.

En l’àrea de l’emprenedoria, la directora d’Innovació i Emprenedoria de l’UJI, Marisa Flor, ha presentat l’itinerari emprenedor de l’UJI, gestionat de manera coordinada per la Càtedra INCREA i per Espaitec, que comprén activitats que van des de la formació inicial en competències emprenedores fins a accions específiques de suport a la creació d’empreses.

A continuació, els CEO de dos empreses instal·lades al Parc han exposat la trajectòria dels seus projectes empresarials. D’una banda, Luis Cabedo, de l’empresa derivada CEBIMAT, empresa de base tecnològica del grup d’investigació Polímers i Materials Avançats de l’UJI, molt activa en l’àmbit dels plàstics i la sostenibilitat; d’altra banda, David Oliver, d’Abervian, companyia tecnològica del sector de l’energia promoguda per titulats de l’UJI, i premiada en el Concurs 5UCV Startup.

Seguidament, han visitat dos dels projectes desenvolupats per l’estudiantat de la Jaume I en el marc del programa UJIlab Innovació: UJI Motor Sport (de l’àmbit de l’automoció) i UJI Robotics Team (del sector de la robòtica). UJIlab Innovació, que compta amb la subvenció de la Generalitat Valenciana, és un programa pel qual equips multidisciplinaris d’estudiants, organitzats de manera autònoma, es preparen per a diverses competicions a escala nacional i internacional.

Finalment, els investigadors Raúl Marín i Sergio Chiva han guiat la visita al Centre d’Investigació de Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (CIRTESU).

Galeria d'imatges