Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Patrimoni cultural Elx

Barrera: “La restauració de la muralla almoràvit d'Elx serà una realitat gràcies al nostre compromís amb el patrimoni cultural”

15/11/2023
Barrera: “La restauració de la muralla almoràvit d'Elx serà una realitat gràcies al nostre compromís amb el patrimoni cultural”
  • El vicepresident ha presentat a Elx esta actuació que impulsa Cultura, amb un pressupost d'uns 6,5 milions d'euros
  • Permetrà la rehabilitació i reivindicació de la muralla del vessant del Vinalopó així com l'adequació del seu entorn

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha presentat a Elx el projecte de rehabilitació de la muralla almoràvit de la ciutat que “serà una realitat a causa del nostre compromís amb la conservació del patrimoni cultural valencià”.

“Tenim especial interés en este projecte no solament per la preservació d'este bé cultural tan important per a tots, sinó també perquè un dels reptes que tenim com a societat és ser conscients de la importància de no només crear coses noves, sinó també de protegir el nostre patrimoni del qual som depositaris”, ha afegit.

Barrera ha apuntat que es tracta d'una actuació iniciada amb els pressupostos participatius de l'anterior Consell "i que ara impulsarem amb una inversió d'uns de 6,5 milions d'euros".

“Este fou un projecte amb el qual ens comprometérem al principi de la legislatura i que continua sent un compromís ferm, a pesar de les dificultats econòmiques amb les quals haurem de navegar durant els pròxims anys”, ha assenyalat.

El vicepresident ha estat acompanyat per la directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar; i l'alcalde d'Elx, Pablo Ruz, en un acte que s'ha celebrat al palau d'Altamira de la ciutat, en el qual s'ha presentat este projecte de restauració i reivindicació de la muralla almoràvit.

“Amb esta visita a Elx -ha apuntat Barrera- ens sumem a la celebració del Dia Internacional del Patrimoni Mundial, que es commemora el dijous, 16 de novembre, en un enclavament que compta amb tres reconeixements per part de la Unesco”.

Així mateix, ha ressaltat el “ferm compromís” del seu departament amb l'impuls a les actuacions que suposen “la rehabilitació i conservació del nostre patrimoni historicocultural, que és la casa compartida de tots els valencians, alacantins i castellonencs”.

“Esta casa comuna, no només és font d'orgull per a tots nosaltres i d'admiració per als qui ens visiten, sinó també un motor econòmic clau per a tota la nostra Comunitat Valenciana- ha ressaltat-, per la qual cosa durem a terme les inversions que estiguen al nostre abast”.

En concret, ha manifestat el suport de la Generalitat al patrimoni cultural d'Elx “com a tercera ciutat de la Comunitat Valenciana”, del qual és exemple este projecte de restauració arquitectònica de l'antiga muralla almoràvit situada en el vessant del riu Vinalopó.

Així mateix, el vicepresident Barrera ha indicat que també s'estudiarà i valorarà la rehabilitació d'altres edificis singulars de la ciutat, com és el cas de la basílica de Santa Maria, “sense oblidar-nos -ha afegit- del suport a la legítima reivindicació del poble Il·licità per a aconseguir el trasllat temporal de la Dama d'Elx des del Museu Arqueològic Nacional”.

Projecte en quatre fases

L'actuació consta de quatre fases: en la primera es durà a terme una intervenció arqueològica per a conéixer de manera exhaustiva totes les restes en la zona de la intervenció, a la qual es destinaran quasi 670.000 euros.

La segona i tercera fase corresponen a la intervenció en muralla pròpiament, buidatge del fossat i talús amb la finalitat de regularitzar dels pendents existents, per a la qual es destinaran un poc més de 3,3 milions d'euros. Així mateix, es durà a terme la restauració de les restes de muralla, llenços de reforç i il·luminació patrimonial, amb un pressupost 2,15 milions d'euros.

Finalment, es faran els treballs d'accés al vessant, paisatgisme i il·luminació ambiental, amb un pressupost de licitació de 422.126 euros.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del vicepresidente primero y conseller de Cultura, Vicente Barrera