Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

Medi Ambient reintroduïx a l’Albufera huit exemplars juvenils de tortuga d’estany i 1.500 samarucs criats a l’Oceanogràfic

16/11/2023
Medi Ambient reintroduïx a l’Albufera huit exemplars juvenils de tortuga d’estany i 1.500 samarucs criats a l’Oceanogràfic
  • Les dos espècies estan en perill d'extinció i en el cas de les tortugues, s'han marcat amb microxips per a monitorar la seua evolució en el llac

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha fet una reintroducció de tortugues d’estany i samarucs a l’Albufera, en concret als ullals de la Senillera, al terme municipal d’Albalat de la Ribera.

En total s’han soltat 1.500 exemplars de samaruc (Valencia hispanica) i 8 exemplars juvenils de tortuga d’estany (Emys orbicularis) en punts diferents del Parc Natural de l’Albufera, al terme municipal d’Albalat de la Ribera, enclavament idoni per a la conservació d’espècies amenaçades.

Així mateix, els exemplars de tortuga d’estany, procedents de l’Oceanogràfic i el Centre Aqüícola del Palmar, s’han alliberat amb l’objectiu de reforçar la població en esta zona. Tots s’han marcat amb microxip per a facilitar el seu seguiment en els pròxims anys.

Esta primera solta d’exemplars de samaruc, criats tant al Centre Aqüícola del Palmar com a l’Oceanogràfic, suposa un gran pas en la preservació d’esta espècie endèmica.

La criança dels samarucs s’ha dut a terme en llacs artificials de l’Oceanogràfic i el Centre Aqüícola del Palmar, que reproduïxen les condicions naturals dels hàbitats d’estes espècies abans de la seua solta en el medi.

A causa de la temperatura constant dels ullals, que estan a 18 graus centígrads, estos llocs actuen com un santuari, ja que limiten la proliferació d’espècies invasores que competixen amb les autòctones.

D’altra banda, en este projecte de conservació també han participat estudiants de Batxillerat i de 4t d’ESO de l’IES El Saler, junt amb representants de l’associació Acció Ecologista-AGRÓ.

Tant el samaruc com la tortuga d’estany estan catalogats en perill d’extinció, habiten en ambients d’aigua dolça i salobre i el reforç de les seues poblacions és un mecanisme indispensable per a assegurar-ne la conservació en el medi natural.

Galeria d'imatges