Vicepresidència i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda

La directora general de l’IVASS visita el Centre de Dia Torrefiel de dany cerebral adquirit

16/11/2023
Este centre disposa de 30 places d’atenció diürna i un equip especialitzat de professionals
  • Este centre disposa de 30 places d'atenció diürna i un equip especialitzat de professionals

La directora general de l’Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), adscrit a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, María José Rico, ha visitat este dijous les persones amb dany cerebral adquirit del Centre de Dia Torrefiel de València.

Este centre disposa de 30 places d’atenció diürna especialitzada per a persones amb dany cerebral sobrevingut per un accident o una malaltia vascular, tumoral o infecciosa, i dona suport a les famílies amb l’objectiu de millorar la seua qualitat i la del seu entorn més pròxim.

A més, compta amb un equip multidisciplinari de professionals, entre els quals fisioterapeuta, treballador social, neuropsicòleg, terapeuta ocupacional, logopeda, infermera, cuidadores, monitores i administrativa, a més de personal de neteja, cuina i transport.

Durant la visita, la directora general ha pogut conversar i intercanviar impressions amb les persones amb dany cerebral adquirit i l’equip de professionals que les atén, i ha destacat “la labor que desenvolupen per a millorar el seu benestar i autonomia personal, i el suport que s’oferix a les famílies tractant de normalitzar la vida en l’àmbit familiar”.

El dany cerebral adquirit és una de les patologies discapacitants de més incidència. Després d’haver patit un ictus, un traumatisme cranioencefàlic, un tumor cerebral o qualsevol altra malaltia infecciosa que afecte el cervell, esta lesió no només es produïx de manera sobtada en la persona, sinó que, a més, irromp sobtadament en el seu entorn més pròxim i deixa també seqüeles.

María José Rico ha assenyalat que esta malaltia “suposa una ruptura amb la vida anterior de l’afectat i la seua família i l’entorn”, i ha insistit en la importància de conscienciar la societat sobre “una discapacitat que va en augment a causa de l’estrés diari, els accidents de trànsit o laborals, o per malalties amb seqüeles cerebrals”.

Programes de rehabilitació

La directora general de l’IVASS ha explicat que “el Centre de Dia Torrefiel desenvolupa iniciatives en les quals es fomenta la creativitat com a estratègia dirigida a educar la percepció, l’expressió, la memòria i la salut de les persones que han patit alguna lesió cerebral”.

Així mateix, hi ha afegit, “les persones usuàries seguixen un programa terapèutic i de rehabilitació intensiu, que es compagina amb tallers i activitats fisicoesportives, artístiques i de teatre, oci cultural i temps lliure en la comunitat, en les quals s’involucren les famílies, els proporcionen més autonomia funcional i afavorixen la seua participació i inserció social”.

Galeria d'imatges