Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Nova exposició CCCC

El Centre del Carme mostra l'encreuament entre la vida a la presó de Picassent i la cerca de la llibertat a través de l'obra de Raúl Belinchón

17/11/2023
  • ‘Algo parecido a la libertad’ reunix fotografies preses durant tres anys dins del centre penitenciari a presos, espais i objectes requisats
  • L'exposició, produïda pel Consorci de Museus, es pot visitar a la sala 2 del CCCC fins al 25 de febrer de 2024

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), José Luis Pérez Pont ha presentat l'exposició 'Algo parecido a la libertad’ acompanyat per l'artista Raúl Belinchón, en la qual el fotògraf valencià oferix una mirada a l'encreuament entre la dura vida a la presó i la cerca de llibertat.

L'exhibició està produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i es podrà visitar a la sala 2 del CCCC fins al 25 de febrer de 2024. S'hi mostra per primera vegada l'últim treball del fotògraf valencià, realitzat durant tres anys a l'interior de la presó de Picassent, la més poblada d'Espanya.

Allí Belinchón va entaular relació amb persones preses a les quals va retratar i els va demanar, per exemple, que li escrigueren el moment més feliç de la seua infància. També va capturar espais buits de la presó i objectes requisats en els escorcolls.

Durant la presentació, el director del CCCC, José Luis Pérez Pont, ha apuntat que al Centre del Carme “creiem en l'art com una manera d'endinsar-nos en realitats complexes, desmuntar prejudicis i motivar a la reflexió. El treball de Raúl Belinchón té risc perquè explora la naturalesa ambivalent de l'ésser humà, especialment el seu desig de llibertat, en unes condicions extraordinàriament dures”.

Per la seua banda, el fotògraf Raúl Belinchón ha expressat que 'Algo parecido a la libertad' és “el treball més introspectiu que he realitzat en la meua vida. No sols ha sigut una mirada al meu interior, sinó també al dels presos i el seu entorn. El món penitenciari mereix que l'art, com a eina subversiva, altere idees preconcebudes per a mostrar una visió molt més humana i, per tant, més íntima. Crec que esta mostra té la capacitat de generar preguntes”.

Així mateix, el comissari de la mostra, Jorge Díez, ha destacat en la seua intervenció que este projecte de Raúl Belinchón suposa “un salt qualitatiu i la seua mirada és més personal que mai. Capta i oferix a l'espectador els subtils centellejos de llibertat en els qui, complint pena de presó, són capaços de generar espais i moments per a l'amistat, la solidaritat, el treball, el riure, la lectura, l'esport, la creativitat o l'amor”.

Tal com argumenta el mateix autor, este treball té la vocació de derrocar estereotips carceraris històrics en atrapar, en espais, moments i emocions, eixos breus moments de llibertat en un entorn claustrofòbic. Això suposa un element diferenciador respecte a treballs realitzats en el mateix entorn: les fotografies de l'autor valencià transmeten llibertat sense que l'espectador oblide on es troba.

L'autor

Raúl Belinchón (València, 1975) ha mantingut al llarg de la seua àmplia trajectòria, nacional i internacional, la condició de la fotografia com a mitjà per a representar diferents visions de la realitat. La seua obra ha sigut reconeguda, entre altres guardons, amb el World Press Photo i el Fuji EuroPress Photo Award.

En anteriors projectes s'ha centrat en llocs de trànsit com ara túnels, escales o cintes transportadores, l'espai buit d'espectadors d'auditoris i teatres de tot el món, la confrontació del passat històric i el present, l'encreuament entre el públic i el privat en l'espai urbà o la immersió en espais naturals tan singulars i allunyats entre si com Las Hurdes d'Extremadura, un xicotet canó sota terra al nord-est d'Arizona, la Patagònia xilena o l'Antàrtida.

Més informació ací