Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

Medi Ambient reintroduïx la tortuga d’estany a l’Albufera

19/11/2023
Medi Ambient reintroduïx la tortuga d’estany a l’Albufera
  • En un període de 10 anys, un total de 394 exemplars han sigut introduïts en 6 enclavaments del parc natural
  • La majoria dels exemplars alliberats s'han criat en captivitat tant a les instal·lacions pròpies del Centre Aqüícola del Palmar com a les instal·lacions de l'Oceanogràfic

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha retornat a l’Albufera la tortuga d’estany, gràcies al Pla d’actuacions per a l’establiment d’Emys orbicularis en l’àmbit del Parc Natural de l’Albufera.

El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, ha recalcat el treball que es fa des de la Generalitat per a la reintroducció de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) a l’Albufera. “Es tracta d’una classe de rèptils que la Generalitat considera com a espècie d’actuació prioritària per estar catalogada ‘en perill d’extinció’ des dels anys noranta del segle XX”, ha indicat.

En un període de 10 anys, un total de 394 exemplars han sigut introduïts en 6 enclavaments de l’Albufera: l’Ullal de Baldoví (Sueca), en 2007; el Tancat de la Pipa (València), en 2010; el Tancat de Mília (Sollana), en 2012; La Llacuna (Algemesí), en 2014; el Tancat de l’Illa (Sueca), en 2015, i els ullals de la Senillera (Albalat de la Ribera), en 2017.

A més, el director general ha explicat que “la majoria dels individus alliberats s’han criat en captivitat tant a les instal·lacions pròpies del Centre Aqüícola del Palmar (CAEP), gestionat per la Conselleria de Medi Ambient, així com a les instal·lacions de l’Oceanogràfic”.

Segons ha explicat Mérida, la posada en marxa d’un pla de recuperació d’una espècie de rèptil com la tortuga d’estany “és un procés de llarga trajectòria, ja que han passat 16 anys des de la reintroducció del primer individu i, malgrat les dificultats trobades i les exigències de l’espècie, la tortuga d’estany pot presumir de comptar amb l’Albufera com a nou terreny de vida”.

En l’actualitat, a excepció de l’Ullal de Baldoví, tots els nuclis poblacionals reintroduïts mostren clars senyals d’adaptació al seu nou hàbitat, i fins i tot alguns d’ells, com el Tancat de la Pipa, Mília i l’Illa, ja tinguen poblacions assentades i viables que confirmen l’èxit del pla de recuperació.

Galeria d'imatges