Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Desenvolupament empresarial sostenible

Salomé Pradas assegura que la indústria ceràmica “compta amb la Generalitat per a afrontar el repte de la seua transició energètica”

17/11/2023
Salomé Pradas assegura que la indústria ceràmica “compta amb la Generalitat per a afrontar el repte de la seua transició energètica”
  • La consellera anuncia que s'agilitzaran els tràmits administratius que afecten el sector per a millorar-ne la competitivitat
  • Destaca que el futur Eix de la Ceràmica, que unirà Onda i l'Alcora amb Castelló i el seu port, serà "clau" en el desenvolupament de l'activitat empresarial

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha assegurat que la indústria ceràmica de Castelló “compta amb el Consell de Carlos Mazón per a afrontar el repte de la seua transició energètica”. Així ho ha fet en la seua intervenció en la taula redona ‘El clúster ceràmic més enllà del 2023’, en el marc del 17é congrés internacional sobre la matèria, que ha reunit este divendres més de 300 experts a l’Auditori de la capital de la Plana.

La consellera ha recordat que els anys 2022 i 2023 “passaran a la història com els exercicis en els quals els costos de producció —sobretot energètics— han devorat els beneficis empresarials davant de la passivitat del Govern central”.

Per este motiu, “enfront dels qui afavorixen la desigualtat entre espanyols, davant dels qui no han ajudat esta terra ni la nostra indústria, hui porte la il·lusió i la voluntat per la nostra terra i pel vostre sector”, ha proclamat.

A esta iniciativa se sumarà la resposta a una reivindicació històrica del sector, com ho és agilitzar els tràmits administratius que l’afecten i, especialment, accelerar les autoritzacions ambientals integrades, al mateix temps que es rebaixa l’excés de normativa i burocràcia perquè, segons la consellera, “les empreses reclamen la simplificació i l’agilització de tots els tràmits que depenguen de la Generalitat i que puguen restar costos a les companyies, per la qual cosa el nostre repte és respondre en el mínim temps possible estes peticions”.

En este sentit, Pradas ha lamentat que les ajudes anunciades pel Govern estatal al sector “són insuficients”, sobretot si es comparen amb les ajudes directes concedides en altres països de la UE, com ara Itàlia.

A això se suma que els requisits que s’exigixen per a accedir a les ajudes “fan quasi impossible la recepció de l’ajuda”.

Enfront d’esta situació “el Consell que presidix Carlos Mazón ha doblat el finançament al sector, perquè entre setembre i octubre s’han posat en marxa 10 de les 21 operacions de línies de finançament bonificat de l’Institut Valencià de Finances (IVF) dirigides específicament a fer costat al sector ceràmic, amb un import d’11 milions d’euros”, ha assegurat la consellera.

En total, a través de les quatre línies de finançament habilitades per l’IVF, s’han aprovat ja 21 operacions per un import conjunt de 26 milions d’euros.

L’aposta per l’Eix de la Ceràmica

D’altra banda, la consellera també s’ha referit al projecte de l’Eix de la Ceràmica, una carretera de doble calçada en sentit perpendicular a la costa destinada a enllaçar de manera directa Onda i l’Alcora amb Castelló i amb el port, completant la xarxa viària metropolitana de la Plana.

Per a la consellera, esta infraestructura serà “el gran eix logístic que facilite la connexió de la indústria ceràmica i la resta dels sectors productius amb els grans eixos viaris nord-sud del corredor del Mediterrani”. A més, “també millorarà la connexió amb el port i amb el seu pol logístic, cosa que permetrà un accés directe a la nova estació intermodal de mercaderies”.

El clúster de la ceràmica de Castelló és un conglomerat d’empreses dedicades a la producció de ceràmica, taulells i productes relacionats, que dona treball de manera directa, indirecta i induïda a més de 70.000 persones i que exporta a més de 180 països.

Galeria d'imatges