Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Comerç exterior

Les exportacions de la Comunitat ascendixen a 28.516,7 milions d’euros en el període gener–setembre de 2023

17/11/2023
  • Les províncies de València i Alacant incrementen les seues exportacions, mentre que Castelló experimenta descensos 
  • Destaca la contribució positiva dels sectors de béns d'equip i sector agroalimentari 

Les exportacions de la Comunitat Valenciana en el període gener-setembre de 2023 han aconseguit un valor de 28.516,7 milions d’euros, la qual cosa representa un descens del 3,6 % respecte al mateix període de l’any anterior, segons dades que ha fet públiques hui la Direcció Territorial de Comerç de la Comunitat Valenciana, dependent de la Secretaria d’Estat de Comerç.

La Comunitat Valenciana se situa com a la tercera comunitat autònoma espanyola més exportadora, amb el 9,9 % de les exportacions totals. El saldo comercial ha aconseguit un superàvit de 2.166,3 milions d’euros, amb una taxa de cobertura d’exportacions sobre importacions del 108,2 %, és a dir, 9 punts percentuals per damunt de la del mateix període de 2022, situada en un 99,3 %.

Per províncies, València ha exportat producte per valor de 16.227,9 milions d’euros, amb un increment de l’1,3 % respecte al mateix període de l’any anterior; Castelló xifra les seues exportacions en 6.969,5 milions d’euros, amb un descens del 15,5 %, mentre que Alacant exporta producte per valor de 5.319,3 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 0,6 %.

La directora general d’Emprenedoria i Internacionalització, Ester Olivas, ha destacat la importància d’estar al costat de les empreses en un moment complex a escala internacional i l’aposta decidida de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme pel disseny de noves eines i programes de suport que faciliten l’eixida a l’exterior de les empreses de la Comunitat Valenciana.

“Estem comprovant una tendència decreixent de les exportacions, al mateix temps que està creixent el nombre d’empreses exportadores regulars, que representen ja el 40 % del total d’empreses exportadores de la Comunitat Valenciana, una dada molt positiva que hem de consolidar al mateix temps que incrementem la base exportadora”, ha indicat Olivas.

Quant al comportament dels diversos sectors en el període gener-setembre, Ester Olivas ha destacat la contribució positiva de sectors com els béns d’equip en este període, amb un ascens de les seues exportacions del 19,8 %, així com del sector agroalimentari, amb un ascens del 6,8 %, la qual cosa representa una contribució al creixement de les exportacions valencianes de 2,5 punts i 1,2 punts, respectivament.

Com a contrapartida, les principals contribucions negatives provenen dels sectors de semimanufactures no químiques (contribució de -3,2 punts), productes energètics (contribució de -1,5 punts), productes químics (contribució de -1,4 punts) i matèries primeres (contribució de -0,7 punts).

Exportacions per àrees

La Unió Europea concentra el 57,4 % de les exportacions valencianes en els primers nou mesos de l’any, amb un descens del 2,2 %. França se situa com a la primera destinació de les exportacions valencianes, amb un valor de 3.757,6 milions d’euros i un ascens de l’1,3 % respecte al mateix període de l’any anterior.

A continuació se situa Alemanya, amb 3.114,8 milions d’euros i un descens del 3,8 %, seguida d’Itàlia, amb 2.611,6 milions d’euros, la qual cosa representa un descens del 2,4 %. Portugal, en quarta posició, incrementa les importacions de productes de la Comunitat un 8,3 %.

Destaca l’ascens de les exportacions valencianes a Turquia, en la resta d’Europa, amb un increment del 38,7 %. El Regne Unit registra un valor de 1.991,3 milions d’euros, la qual cosa representa un lleuger descens de l’1,3 %.

Les exportacions dirigides a Amèrica ascendixen a 4.486,7 milions d’euros, amb un descens del 3,3 %. Àsia experimenta, al seu torn, un descens del 12,2 % en este període, mentre que Àfrica xifra l’alentiment en un 14,5 %.