Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Automoció

Nuria Montes considera imprescindible la simbiosi eficient entre el sector de l’automòbil i l’ecosistema R+D+I

17/11/2023
La consellera Nuria Montes en la inauguració de Firauto
  • La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha inaugurat la 50a edició de la Fira de l'Automòbil Nou (Firauto) en IFA – Fira Alacant 
  • El sector de l'automoció aporta al voltant d'un 10 % del valor afegit de la indústria i prop del 20 % de les exportacions valencianes”

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha inaugurat la 50a edició de la Fira de l’Automòbil Nou (Firauto) en IFA – Fira Alacant. Este certamen se celebra juntament amb la 36a edició del Saló de l’Automòbil d’Ocasió (Expocar) i la 18a edició de la Fira de la Motocicleta (Sobre2ruedas).

En este context la consellera ha exposat els reptes als quals s’enfronta la indústria relacionats amb la mobilitat sostenible, i ha destacat que “és imprescindible aprofundir en avanços tecnològics i en una simbiosi eficient entre el sector de l’automòbil i l’ecosistema R+D+I de la Comunitat Valenciana.

Després de realitzar una visita oficial pels diversos pavellons on la consellera ha pogut conéixer algunes de les últimes tendències del sector, s’ha procedit a l’entrega d’una sèrie de reconeixements a expositors per la seua col·laboració amb Firauto, amb motiu d’esta 50a edició.

A continuació, Nuria Montes ha dirigit unes paraules als assistents, en les quals, entre altres coses, ha posat de manifest el paper que exercix la indústria de l’automòbil en l’economia de la Comunitat Valenciana. Concretament, aporta al voltant d’un 10 % del valor afegit de la indústria i prop del 20 % de les exportacions valencianes. Cal afegir-hi que el sector de l’automoció a la Comunitat Valenciana compta amb un teixit empresarial molt consolidat entorn de la cadena de valor de l’automòbil.

“Es tracta —ha apuntat la consellera— d’un dels sectors més sofisticats i avançats que té un potent efecte d’atracció sobre el conjunt del sistema productiu, ja que demana un elevat volum i una varietat de subministraments i serveis. També projecta la seua influència sobre altres sectors industrials destacables (béns d’equip, electrònica, plàstics, siderúrgic, etc.), per la qual cosa contribuïx a augmentar la competitivitat del conjunt de la indústria i és clau en el desenvolupament econòmic i social del país”.

Per a la responsable de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, “l’existència en el nostre territori d’infraestructures, d’importants capacitats logístiques, universitats de prestigi internacional, juntament amb un potent ecosistema tecnològic i innovador, ha sigut decisiva perquè la Comunitat Valenciana siga destinació en la implantació d’una important gigafactoria de bateries”.

“M’estic referint —ha continuat explicant la consellera— a la decisió de PowerCo, empresa de bateries del Grup Volkswagen, d’instal·lar-se a la nostra comunitat. Esta decisió constituïx una fita per a l’automoció i la mobilitat del territori, no només a la Comunitat, sinó a Espanya, i, al seu torn, un repte de transformació del sector cap a la seua electrificació”.

Conferència Anual de l’Aliança de Regions de l’Automoció

Nuria Montes ha aprofitat l’ocasió per a traslladar als assistents les seues impressions després d’haver assistit recentment, a Pamplona, a la 2a Conferència Anual de l’Aliança de Regions de l’Automoció, que congrega 24 regions pertanyents a set estats membres de la Unió Europea.

“Allí es va debatre –els ha relatat la representant del Govern Valencià– sobre els nombrosos desafiaments que afronta el sector, tant des del punt de vista de la demanda com de l’oferta. De la demanda, per la important incertesa tecnològica derivada de la nova normativa europea que prohibirà, en 2035, la venda de vehicles que no tinguen zero emissions”.

“També es va parlar dels desafiaments des del punt de vista de l’oferta, a causa de la crisi de semiconductors i altres matèries primeres. Per això és vital controlar i desenvolupar tot el procés productiu, reduint la dependència de tercers països en les fases productives més crítiques de la cadena”, ha matisat Nuria Montes.

Galeria d'imatges