Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Nuria Montes exposa al Parlament Basc els avantatges de la derogació de la taxa turística a la Comunitat Valenciana

- Assenyala que la implantació d'este impost hauria suposat una pèrdua important de competitivitat del sector turístic valencià
- La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha participat en un grup de treball de la cambra legislativa basca
La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha exposat este dilluns a través de videoconferència l'experiència de la Comunitat Valenciana entorn de la taxa turística en un grup de treball del Parlament Basc.
Es tracta d'una comissió creada per la cambra legislativa basca sense cap mena de mandat, amb l'objectiu d'explorar les experiències de les comunitats autònomes on s'ha plantejat la posada en marxa d'este impost.
Durant la seua intervenció, Nuria Montes ha explicat l'origen d'este impost a la Comunitat Valenciana, la tramitació que va dur a terme el govern anterior del Botànic, i com una de les primeres decisions que va prendre l'actual Consell de Carlos Mazón va ser la de derogar esta taxa turística.
De fet, el 10 de novembre el Consell va aprovar el Decret llei de derogació de la llei 7/2022, de mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible, que va entrar en vigor dimecres passat, 15 de novembre.
En este context, Nuria Montes ha tornat a incidir en el fet que la taxa turística “estava mal formulada” des dels seus inicis. “Era un engany a la ciutadania, perquè en cap cas es tractava d'un impost municipal, tal com s'havia comptat, sinó que era un impost verdaderament autonòmic, bonificat en este tram autonòmic al 100 % en una primera fase, però que podia reactivar-se en qualsevol moment”, ha afirmat.
Per a la responsable de la política turística de la Comunitat Valenciana, la implantació d'este impost hauria suposat “una pèrdua important de competitivitat del sector turístic valencià”; i ha recordat que “la Comunitat està a la cua de totes les comunitats turístiques quant a preu mitjà i rendibilitat per habitació hotelera”.
Així mateix, ha volgut posar l'accent que, amb la taxa turística, “s'anava a veure perjudicat especialment tot el turisme que es desenvolupa durant la temporada baixa”; i ha incidit en què la Comunitat Valenciana fa un esforç molt important per mantindre l'activitat turística durant els 365 dies de l'any.
Montes ha volgut deixar molt clar en este fòrum que “dos aspectes tan importants, com són, d'una banda, la sostenibilitat turística, i per l'altra, el finançament dels municipis turístics, res tenen a veure amb un impost a les estades hoteleres o de l'allotjament reglat”.
En este sentit, ha afirmat que “es tracta de dos qüestions que s'han de treballar, i que s'han de solucionar d'una manera absolutament independent a este impost, i això és el que hem volgut transmetre”.
Este grup de treball impulsat pel Parlament Basc, a més de comptar amb l'experiència de la Comunitat Valenciana, es reunirà amb representants tant de Catalunya com de Balears, que són les comunitats autònomes espanyoles que tenen implantada la taxa turística.