Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Acció concertada

Susana Camarero informa sindicats i entitats del tercer sector sobre les accions previstes per a garantir la gestió dels centres de l’acció concertada

20/11/2023
Susana Camarero informa sindicats i entitats del tercer sector sobre les accions previstes per a garantir la gestió dels centres de l’acció concertada
  • La vicepresidenta segona s'ha reunit amb representants de sindicats i de la patronal per a transmetre'ls les mesures adoptades pel seu departament
  • Ha anunciat que el mòdul dels preus de 2023 s'ajustarà a l'encariment de la vida amb un increment del 8,7 % i l'augment de salaris segons els diversos convenis de cada sector
  • També es milloren els mòduls de l'acció concertada per a 2024, amb una partida de 39 milions prevista en els pressupostos
  • Fins ara ja s'ha aprovat el pagament de 39,5 milions a diverses entitats perquè puguen abonar els salaris de les plantilles

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha mantingut una reunió amb representants dels sindicats de CCOO i UGT i amb la patronal de Plena Inclusió, FEAD, CERMI i LARES, per a informar-los sobre les actuacions previstes que ha posat en marxa el seu departament per a “garantir la gestió dels centres d’acció concertada”.

Durant la trobada, la vicepresidenta segona ha traslladat als i les assistents el full de ruta marcat per la Conselleria per a “buscar una solució a la situació dels centres d’acció concertada” i, així, ha especificat que les actuacions impliquen tres línies: l’actualització del mòdul per a 2023, la millora del mòdul de 2024 i un pla de xoc per a abonar el deute contret per l’anterior executiu amb entitats que gestionen les residències, els centres de menors, els centres Dona 24 Hores o els centres de persones amb discapacitat, entre altres.

Actualització del mòdul per a 2023

Malgrat les promeses de l’anterior executiu, durant 2023 no es va realitzar cap actualització del mòdul que preveu els preus per plaça i dia dels centres i serveis, a més de les despeses corrents de la seua gestió.

A causa d’això, Susana Camarero ha explicat que en estos moments continua estant en vigor el mòdul aprovat en 2022, que no preveu ni els augments de despeses generals de les entitats ni l’increment de salaris fixats en els respectius convenis col·lectius.

L’actualització del mòdul de 2023 requerix preveure un increment del 8,7 % (que es correspon amb l’augment del 5,7 % de l’IPC de 2022 i del 3 % de 2023) i l’increment de salaris segons els diversos convenis de cada sector.

La vicepresidenta segona ha indicat que, conscients de les dificultats econòmiques que tenen les entitats per esta falta de compensació de les seues despeses, s’actualitzarà el mòdul de 2023.

Millora del mòdul de l’acció concertada per a 2024

La segona línia que desenvoluparà el Consell és la millora dels mòduls de 2024. Per a poder fer-ho, i tal com s’ha manifestat a les entitats reiteradament i en la compareixença de pressupostos, “s’ha recollit en el projecte de llei de pressupostos un increment de 39 milions d’euros per a la millora dels diversos mòduls de l’acció concertada”, ha explicat la vicepresidenta segona.

Això suposarà un augment del mòdul per als diversos centres, que pot oscil·lar entre un 7 % d’increment als centres d’atenció precoç, un 10 % als centres de dia per a persones amb discapacitat, i fins al 27 % per al mòdul d’habitatges tutelats.

També ha assenyalat que es milloraran els preus del transport, que passaran dels 6 euros per persona i dia actuals als 10 euros en 2024, per a “donar resposta així a una de les reivindicacions del sector”.

Pla de xoc

Finalment, la vicepresidenta segona ha anunciat la posada en marxa d’un pla de xoc per a abonar el deute contret per l’anterior executiu amb les entitats del sector, que ascendix a més de 100 milions d’euros corresponents “a més 2.400 factures trobades en els calaixos”.

Estes entitats estan en enriquiment injust des de fa més de 5 anys, la qual cosa els impedix continuar prestant el servei si no se’ls paga el deute. Algunes d’estes entitats, ha explicat Camarero, tenen factures sense abonar des de 2018, “la qual cosa ha posat en perill el cobrament dels salaris de treballadors i treballadores davant de la impossibilitat de les entitats de poder abonar-los”.

Fins ara, el Consell ja ha aprovat el pagament de 39,5 milions d’euros a diverses entitats per a fer front a estos enriquiments.

Susana Camarero ha destacat que amb estes tres línies d’actuació de la Conselleria “estem fent front a la pèssima gestió, els deutes heretats, les factures en els calaixos que ens van deixar Ximo Puig i els seus socis, i les mentides i falses promeses a entitats que gestionen els centres de les persones més vulnerables”.

Galeria d'imatges