Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC Filmoteca Rodatge

La Filmoteca Valenciana acull el rodatge del documental ‘El pequeño ladrón’ de Nuria Cidoncha

21/11/2023
La Filmoteca Valenciana acull el rodatge del documental ‘El pequeño ladrón’ de Nuria Cidoncha
  • El documental recull la història del rodatge a València de la comèdia britànica El chico que robó un millón (1960), de Charles Crichton 
  • El xiquet protagonista d'aquella pel·lícula és Maurice Reyna, que ha viatjat a València per a participar en el rodatge del documental

La sala Berlanga de la Filmoteca Valenciana és un dels escenaris en els quals s'està rodant el documental El pequeño ladrón, dirigit per la productora Nuria Cidoncha, que debuta en la direcció amb esta pel·lícula que recull la història del rodatge a València, durant els primers tres mesos de 1960, de la comèdia britànica El chico que robó un millón (The Boy Who Stole a Million, 1960), dirigida per Charles Crichton, un dels directors més destacats dels que van treballar en els mítics Estudis Ealing.      

Sobre El pequeño ladrón, Núria Cidoncha ha assenyalat que és un documental "que se submergix en el cor del cinema clàssic, buscant reconnectar amb l'autenticitat i la simplicitat que va caracteritzar la pel·lícula original".

Durant la setmana del 20 al 24 de novembre, Cidoncha explorarà, juntament amb el seu equip, els llocs de la ciutat de València que van ser localitzacions de la pel·lícula, com les torres de Serrans, la plaça de l'Ajuntament, la plaça de Rodrigo Botet, el carrer Cordellats, la plaça de la Reina o el carrer del Mar.

El documental també s'aproxima a la història que hi ha darrere dels protagonistes de la comèdia de Crichton, les seues trames i tots els secrets que amaga la pel·lícula original.

Produïda per Núria Cidoncha per a When Lights Are Low i Óscar del Caz per a Digital Cinema Media, El pequeño ladrón compta amb les ajudes a la producció de l'Institut Valencià de Cultura (IVC). El guió és de Núria Cidoncha i de la cineasta Ana Ramón Rubio, que acaba de rebre el premi al millor documental en la gala dels Premis Berlanga per Bull Run.

L'assessor del projecte ha sigut el cineasta Carlos Ibáñez que, des de la seua posada en marxa, ha estat col·laborant tant en la investigació històrica com en la gestió d'aspectes específics, com la participació de Maurice Reyna, protagonista fonamental del documental, ja que va interpretar de menut el personatge de Paco en la pel·lícula de Crichton.

L'equip tècnic es completa amb Agustín Solsona-Rodrigo, director de fotografia; Cristina Vivó, directora de producció; Sonia Monllau, directora d'art; Vane Ribera, maquillatge i perruqueria; Xavi Mulet, so i edició de diàlegs, i Laura Mezzelani, ajudant de direcció.

Participants en el documental

Juntament amb Maurice Reyna, principal protagonista del documental, intervenen experts i estudiosos de la pel·lícula, com el periodista Tomás Gorria i el crític de cinema Daniel Gascó, propietari del vídeo club Stromboli i un dels promotors de la recuperació de la cinta de Crichton, quan es va poder estrenar per primera vegada a Espanya el 18 d'octubre de 2016 en la Filmoteca Valenciana, durant la celebració del festival Mostra Viva.

També són entrevistats el pediatre Jaime Boscá i el llibreter i investigador Rafael Solaz, que van estar presents quan eren xiquets en algunes escenes del rodatge de Charles Crichton a València fa 63 anys.

Per part de les institucions acadèmiques i cinematogràfiques participen el cap de Programació de la Filmoteca Valenciana, José Antonio Hurtado; la cap de Recuperació, Inma Trull; la tècnica de la Filmoteca Valenciana, Àurea Ortiz; la responsable de Valencia Film Office de Visit València, Pepa Jordá; la professora de Comunicació Audiovisual del CEU Sant Pablo, Begoña Siles; i el professor d'Història Contemporània de la Universitat de València, Germán Ramírez.

Tot i el prestigi de Crichton com a director de comèdies d'èxit i el fet d'haver sigut rodada a València, El chico que robó un millón no es va estrenar mai en sales comercials a Espanya. 

Comèdia per a tots els públics, l'argument de la pel·lícula és molt senzill: el xiquet Paco (Maurice Reyna) roba deu mil pessetes en el Banc Nacional on treballa com a grum. La seua intenció és la d'ajudar son pare (Virgilio Teixeira) que ha de reparar el taxi amb el qual sobreviuen.

Però el xiquet furta per error un milió de pessetes. Eixe és el punt de partida que desencadena una de les persecucions més llargues de la història del cinema i que té com a escenari la ciutat de València. 

Nascut a Veneçuela en 1948, Maurice Reyna va tindre una breu carrera cinematogràfica com a actor infantil a Anglaterra, on va residir quan era xiquet. Després del rodatge d'El chico que robó un millón, va intervindre en la comèdia Mr. Topaze (1961) dirigida per Peter Sellers.

Posteriorment, es va dedicar a la música i és autor de nombroses bandes sonores i arranjaments musicals per a pel·lícules, en les quals destaquen El cine soy yo (1977) i El secreto (1988), les dos dirigides per Luis Armando Roche.

Galeria d'imatges