Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport

El Centre del Carme presenta la mirada de Pepe Miralles sobre la sida amb la mostra ‘Yo lo vi’

23/11/2023
El Centre del Carme presenta la mirada de Pepe Miralles sobre la sida amb la mostra ‘Yo lo vi’
  • L'exposició reunix tota la producció de l'artista, centrada en la pandèmia i els efectes que té a Espanya des de la dècada dels 80
  • La mostra pot visitar-se a la Sala Dormitori del CCCC fins al 18 de febrer de 2024

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta l'exposició ‘Yo lo vi’, que reunix l'obra que l'artista Pepe Miralles (Xàtiva, 1959) ha realitzat al llarg de la seua trajectòria per a documentar la pandèmia de sida des dels anys noranta fins a l'actualitat. 

La mostra, organitzada i produïda pel Consorci de Museus i comissariada per la professora de la Universitat de Múrcia Isabel Tejeda, pot visitar-se a la Sala Dormitori del Centre del Carme fins al 18 de febrer de 2024. 

‘Yo lo vi’ reunix tota la producció de Pepe Miralles, centrada quasi en exclusiva en la pandèmia de la sida, els efectes de la qual a Espanya van començar a percebre's a mitjan dècada dels anys 80. 

L'autor observa amb distància què va ocórrer, però ho fa des de dins, a través d'una selecció de fotografies, vídeos, instal·lacions i altres peces que reconstruïxen un relat personal i polític, des d'allò macro i allò micro, des de València i la resta d'Espanya.

“A través de les obres d'esta exposició es construïx este relat cap arrere, el que referencien i citen: etapes, moments, situacions, vivències. En definitiva, moments que constituïxen una memòria del trauma, atesos els impactes i les obertures que la sida ha provocat en els trajectes vitals de les persones que m'han acompanyat i ajudat a generar els meus treballs”, ha explicat l'artista Pepe Miralles.

La comissària de l'exposició, María Isabel Tejeda, ha indicat que Pepe Miralles representa des de principi dels anys 90 a Europa, “una de les carreres artístiques més significatives respecte a la sida com a malaltia social”. 

Tejada ha recordat que, en els anys 90 i des de la Comunitat Valenciana, “denunciava com la sida s'havia construït per part dels mitjans de comunicació i de la societat com una malaltia exclusiva del col·lectiu homosexual i des de 1996 el seu treball mai va abandonar esta línia quan la malaltia es va convertir en crònica”.

Amb esta retrospectiva, Pepe Miralles relata la seua pròpia experiència de vida. El títol triat, ‘Yo lo vi’, al·ludix a un dels gravats més reconeguts dels ‘Desastres de la guerra’, de Goya, identificant el lloc de l'espectador, del protagonista i del productor d'imatges. 

Amb la seua mirada, l'artista incidix en la necessitat d'entendre que, encara que la sida es perceba hui com una qüestió superada, és una de les grans violències que ha patit la comunitat LGTBIQ+ en les últimes dècades.

Pepe Miralles

Pepe Miralles (Xàbia, 1959) és artista visual i doctor en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, on treballa com a professor en la facultat de Belles Arts. És director del Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties, membre fundador de ‘Projecte 1 de desembre’ i de Col·lectiu Local Neutral. Va ser membre del grup De Reüll entre 1991 i 1998, i va dirigir la Càtedra Art i Malalties entre 2013-2016.

Els temes en què més ha aprofundit en la seua obra són la perspectiva social del VIH i de la sida, participant en grups activistes i en la producció de continguts culturals i visuals, i la sexualitat en els espais públics, en què documenta tant l'ús dels enclavaments de cruising, com les biohistòries dels qui els usen.

Més informació: consulteu ací.

Galeria d'imatges