Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Fòrum Econòmic

La Generalitat prepara l’Estratègia per a la reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028

23/11/2023
La Generalitat prepara l’Estratègia per a la reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028
  • La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha intervingut en el II Fòrum Econòmic de la Comunitat Valenciana d'El Español
  • Nuria Montes ha presentat els eixos principals de la política del seu departament, que “integra bona part de les activitats econòmiques generadores de valor afegit a la Comunitat”

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha intervingut en el II Fòrum Econòmic de la Comunitat Valenciana a La Marina de València. Este esdeveniment, que ha sigut organitzat pel diari ‘El Español’, ‘Invertia’ i D+I, s’està centrant en “l’atracció econòmica del Mediterrani”.

Nuria Montes ha presentat els eixos principals de la política del seu departament, que “integra bona part de les activitats econòmiques generadores de valor afegit a la Comunitat, així com les palanques que impacten decisivament en la competitivitat estratègica del teixit productiu valencià: la innovació, l’emprenedoria i la transformació digital”.

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha anunciat que el Govern Valencià revaloritzarà el sector industrial a causa del seu paper impulsor de la innovació tecnològica, la capacitat exportadora que té i per la sofisticació dels seus processos productius. La finalitat és que este sector aconseguisca el 20 % del PIB. En esta línia, “després d’una anàlisi, i de manera consensuada amb els agents socials implicats, aprovarem una estratègia per a la reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028”.

D’altra banda, “per a afavorir el creixement del nostre sector industrial és primordial adoptar mesures que ens permeten captar inversions directes en projectes industrials, tant nacionals com d’empreses estrangeres”, hi ha afegit Nuria Montes.

En eixe context, “es donarà suport a la inversió de les pimes industrials en actius intangibles per a la modernització de les seues capacitats productives. També -ha continuat explicant la consellera- es farà costat al teixit associatiu i una política real dels clústers com a focus contrastats d’innovació tecnològica”.

“D’altra banda -ha avançat la representant del Govern Valencià-, ajudarem les empreses a adaptar-se a l’economia circular i a superar la transició energètica amb diverses mesures i incentius. Cal fomentar l’eficiència, l’autoconsum, l’emmagatzematge, la climatització renovable d’habitatges i la mobilitat elèctrica”.

I ha continuat afegint: “La Comunitat disposa d’empreses d’avantguarda en l’emmagatzematge i la fabricació de panells i d’inversors fotovoltaics. Per esta raó, ha de liderar el canvi energètic nacional afavorint la creació de nucli industrial potent en matèria d’energies renovables. En esta línia, s’impulsarà al Pacte Valencià de l’Hidrogen Verd, en el qual estan implicats els principals actors i sectors relacionats en la generació i l’ús potencial d’esta font energètica”.

“El Consell ha assumit un desafiament de reduir la burocràcia a través del Pla Simplifica per a donar facilitats a tot aquell que vullga posar en marxa o desenvolupar el seu projecte empresarial, per exemple els de tipus energètic, en què ara hi ha un gran embós”, ha puntualitzat Nuria Montes.

El programa CreaTurisme

Quant al sector turístic, la consellera ha recordat el seu pes en l’economia de la Comunitat, on supera el 15 % del PIB. Per això, tal com ha destacat, “es continuarà secundant des de diversos fronts, com la derogació de la taxa turística; el Bo Viatge, amb modificacions per a lluitar contra la desestacionalització; el programa CreaTurisme, per a potenciar la diferenciació de l’oferta turística amb nous productes (Ruta de la Seda, Ruta del Greal, enoturisme, ecoturisme o activitats esportives)”.

A més, es fomentarà tant el turisme lligat a grans espais icònics, com la Ciutat de les Arts i les Ciències, com l’associat a la realització de grans esdeveniments internacionals de tota mena (esportius, gastronòmics o musicals). En este context, i amb la finalitat de regularitzar l’oferta del sector, es combatrà contra els allotjaments turístics il·legals perquè tenen un impacte negatiu en la societat i en l’economia.

D’altra banda, i per a reforçar el binomi “cinema -turisme”, la representant del Govern Valencià ha explicat que es reforçarà la indústria del cinema, aprofitant que la Generalitat disposa d’unes infraestructures i uns estudis de rodatge de primer nivell internacional, com ho són els de la Ciutat de la Llum. “Considerem que el seu enlairament generarà un elevat impacte econòmic a la Comunitat. Ajudarà les empreses vinculades pel consum d’inputs que requerix i perquè eleva la demanda a altres empreses de la regió per la repercussió que genera com a destinació”.

Foment de la innovació

Quant al foment de la innovació, Nuria Montes ha anunciat que “des de la Generalitat aprofitarem la importància dels ports de Castelló, València i Alacant, com a referents històrics d’obertura internacional i d’intercanvis, perquè es configuren com a ‘hubs’ tecnològics i digitals. És a dir, uns nodes en els quals coincidisquen espais d’aprenentatge, investigació, ‘living labs’ i catalitzadors de continguts digitals i tecnologies disruptives, com és el cas de la intel·ligència artificial. En este context anem per donar suport a indústries amb un alt grau d’especialització i valor afegit, com és el cas del clúster aeroespacial valencià”.

Finalment, “el Consell està treballant en la posada en marxa del Canal Empresa, una aplicació que permetrà saber en tot moment en quin punt es troba un expedient administratiu i qui l’està gestionant. A més, crearem una oficina integral d’atenció a l’emprenedor”, ha conclòs la consellera.

Galeria d'imatges