Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Investigació de l'ITC

L'Ivace destina més de 111.000 euros a perfeccionar la tècnica d'impressió 3D per a l'obtenció de peces ceràmiques complexes

25/11/2023
L'Ivace destina més de 111.000 euros a perfeccionar la tècnica d'impressió 3D per a l'obtenció de peces ceràmiques complexes
  • Nuria Montes: "Les investigacions dels centres tecnològics permeten anticipar-se al mercat i donar solucions a les necessitats reals de les empreses"
  • Es valorarà l'ús de matèries primeres locals i l'aplicació de l'economia circular en la selecció de nous components i additius


    

L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha finançat amb més de 111.000 euros la investigació que lidera l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) per a perfeccionar el processament i postprocessament de peces ceràmiques complexes obtingudes mitjançant impressió 3D.
      
El valor afegit d'esta investigació és l'obtenció de nous materials ceràmics més resistents i sostenibles que valorarà l'ús de matèries primeres locals i l'aplicació de l'economia circular en la selecció de nous components i additius.

L'objectiu d'este projecte, en el qual col·laboren empreses del sector ceràmic, és donar solució a les demandes del sector i possibilitar que altres sectors industrials es beneficien d'esta investigació.

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha destacat el “caràcter avantguardista i ad hoc d'esta línia d'investigació que permet crear peces úniques, personalitzades i de complexitat elevada en funció de les necessitats de cada sector”. 

Per a Nuria Montes, “els empresaris i empresàries tenen un paper molt important en l'equació per a impulsar una innovació real que transforme el coneixement i la tecnologia generats pels organismes d'investigació en actius per a les empreses i per a la millora de la seua competitivitat”.

En este sentit, la consellera d'Innovació ha reiterat l'aposta del Consell per “enfortir” la col·laboració publicoprivada com a eix vertebrador sobre el qual s'han d'articular totes les actuacions.

Avantatges

La tècnica d'impressió 3D es coneix també com a fabricació additiva i permet convertir models digitals en objectes tridimensionals sòlids sense necessitat de motles ni utillatges de cap mena.

Esta tècnica proporciona a les empreses usuàries la immediatesa i la facilitat amb què es pot canviar un model en fabricació additiva, donada la reducció de costos de materials en l'etapa de desenvolupament del producte i accelerant els temps d'entrada al mercat.

D'altra banda, usar-la com a tecnologia de fabricació de peces finals oferix a les empreses més llibertat a l'hora de dissenyar les peces respecte a altres tecnologies tradicionals.

I, en este cas, en l'àmbit mediambiental, permet reduir els desaprofitaments de materials, ja que es construïxen capa a capa i no sostraient material, i, d'altra banda, millora les propietats finals de les peces mitjançant la introducció de subproductes d'altres indústries.

La investigació de l'ITC està cofinançada per la Unió Europea a través del Programa fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) Comunitat Valenciana 2021-2027.

Galeria d'imatges