Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Ciberseguretat industrial

La Generalitat potenciarà la ciberseguretat industrial a la Comunitat Valenciana

26/11/2023
El secretari autonòmic d'Indústria, Felipe Carrasco, i el director general de les TIC, José Manuel García Duarte
  • El secretari autonòmic d'Indústria anuncia la col·laboració interdepartamental amb la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions 
  • La finalitat és garantir en tot moment la continuïtat de les operacions en un entorn empresarial altament competitiu

El secretari autonòmic d'Indústria, Felipe Carrasco, i el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, han anunciat la col·laboració estreta entre els seus departaments per a desenvolupar un projecte ambiciós destinat a enfortir la ciberseguretat de les empreses de la Comunitat Valenciana.

La finalitat d'esta col·laboració, ha afirmat Felipe Carrasco, "és garantir en tot moment la continuïtat de les operacions en un entorn empresarial altament competitiu. La protecció dels actius digitals juga un paper crucial en la indústria en l'era digital, les empreses industrials manegen una quantitat elevada de dades sensibles, com ara informació de clients, propietat intel·lectual, dades financeres i estratègiques. La pèrdua o l'accés no autoritzat a estes dades poden tindre conseqüències greus per a qualsevol empresa i la posició d'esta en el mercat".

Segons el secretari autonòmic d'Indústria, “la col·laboració interdepartamental és essencial per a protegir les inversions industrials i assegurar que la innovació i el desenvolupament no es vegen compromesos per amenaces externes. També facilitarà els procediments administratius a captar tots els fons europeus que hi ha relacionats amb esta matèria cada vegada més prioritària”.

“Cal tindre en compte -hi ha afegit Felipe Carrasco- que un ciberatac exitós pot comportar la interrupció de les operacions comercials. La recuperació ràpida d'estos incidents és crucial per a mantindre el negoci, la confiança dels clients i, per tant, la competitivitat. A més, la falta de seguretat en una empresa pot tindre repercussions en tota la cadena de subministrament, i això pot afectar tot l'ecosistema empresarial”.

Dades alarmants de la ciberseguretat en la indústria

​​​​​​​
Un informe de Deloitte sobre l'estat de la ciberseguretat a Espanya revela que, de la majoria de les empreses entrevistades que supera els mil empleats, un 70 % dedica menys d'una desena de professionals a la ciberseguretat.

Este informe també relaciona el pressupost invertit en les empreses amb el nombre d'incidents significatius relacionats amb la ciberseguretat. És habitual que les companyies que destinen menys d'un 3 % del pressupost a este àmbit patisquen fins a dos atacs greus en un mateix any.

L'Institut Nacional de Seguretat (INCIBE) realitza un succint balanç anual de ciberseguretat. Així, durant el passat any 2022 l'informe destaca algunes dades alarmants. Per exemple, l'any passat es van gestionar 110.820 incidents (un 8,8 % més que durant el 2021). En el cas de les empreses, 9 de cada 10 són incidents relacionats amb sistemes vulnerables. Destaca, a més, que més del 20 % de les consultes realitzades a l'INCIBE per part de les empreses han sigut per assumptes relacionats amb el phishing, smishing o directament l'extorsió.

A la Comunitat Valenciana es van detectar 157.478 dispositius vulnerables, és a dir, punts de connexió a Internet que han sigut considerats potencialment exposats o compromesos. 

D'altra banda, segons informa el mitjà digital Dir&Ge, orientat a directius, Espanya és actualment el país més atacat d'Europa i les empreses s'han convertit en l'objectiu principal d'estos atacs.

Galeria d'imatges