Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

El Consell cofinança amb 460.000 euros la creació d’una infraestructura digital europea d’imatges que millorarà el diagnòstic i el tractament del càncer

28/11/2023
  • La Generalitat subvenciona amb 460.000 euros la participació en el programa European Federation for Cancer Images
  • Participen en este projecte europeu les universitats UV i UPV i l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe

​​​​​​El Consell ha autoritzat la signatura de tres convenis entre la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (HULAFE) per al cofinançament del projecte de creació d’una infraestructura digital europea que servisca de plataforma d’experimentació en el desenvolupament i l’avaluació comparativa d’eines d’intel·ligència artificial que milloren la precisió en el diagnòstic i el tractament del càncer.

En concret, la Generalitat subvenciona amb 460.000 euros la participació de les tres entitats en el programa European Federation for Cancer Images (EUCAIM). D’esta quantitat, en corresponen 13.250 euros a la UV; 99.272 euros, a la UPV, i 347.478 euros, a l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe.

La finalitat de la subvenció és contribuir al cofinançament d’este projecte europeu donant suport a l’establiment i el desplegament d’una infraestructura digital federada europea d’imatges mèdiques de càncer i dades vinculades anonimitzades, procedents de casos reals.

Esta infraestructura es traduirà en un conjunt d’imatges i dades clíniques de pacients anònims i normalitzats tant en l’emmagatzematge de dades com en els paràmetres de consulta, que permetran l’aplicació de la intel·ligència artificial a estes dades massives per a desenvolupar eines que milloren els criteris de diagnòstics, així com els processos de detecció, selecció de teràpia i avaluació de la resposta al tractament de pacients amb càncer.

Les activitats subvencionades que realitzarà la Universitat de València en el marc d’este projecte tenen a veure fonamentalment amb els aspectes ètics i legals del programa. En concret, la UV col·laborarà en el lideratge relatiu a la protecció de dades i ciberseguretat, aportant-hi persones expertes que assessoraran i elaboraran documentació sobre com s’ha d’abordar l’intercanvi d’informació dins de la infraestructura.

Per la seua banda, la UPV col·laborarà principalment en la definició del marc per a l’intercanvi de dades d’imatges mèdiques des del punt de vista de proveïdors i consumidors de dades, així com construir el node central per a l’emmagatzematge i el processament de dades anonimitzades provinents d’assajos clínics virtuals i observacionals.

Finalment, HULAFE liderarà els treballs de gestió, coordinació, tramitació administrativa i financera del projecte, així com les activitats de difusió i comunicació. A més, s’encarregarà de localitzar, establir la relació i gestionar la incorporació al projecte d’hospitals o repositoris existents.