Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Trobada internacional sobre l'aigua

Pradas presenta el model valencià de gestió de l’aigua a representants de Llatinoamèrica i el Carib

27/11/2023
Pradas presenta el model valencià de gestió de l’aigua a representants de Llatinoamèrica i el Carib
  • La consellera de Medi Ambient defén el model d'èxit del cicle integral de l'aigua, a través de l'EPSAR, “per a oferir a la ciutadania un servei eficient i de qualitat”
  • Salomé Pradas valora la rebaixa del cànon de l'aigua, una mesura “que no s'havia previst fins ara i que suposa un estalvi de 7,62 milions per a més de 170.000 famílies vulnerables”

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha presentat el model valencià de gestió de l’aigua a autoritats i representants del Banc de Desenvolupament d’Amèrica Llatina i el Carib.

Salomé Pradas, que ha rebut una delegació formada per representants governamentals del Perú, Barbados, el Brasil, el Salvador i d’institucions internacionals com el Banc de Desenvolupament de l’Amèrica Llatina, el Govern d’Espanya i Global Omnium, ha valorat el “sistema d’èxit” del cicle integral de l’aigua per a garantir un servei “eficient i de qualitat” per als cinc milions de ciutadans que viuen a la Comunitat Valenciana.

Un model que, segons ha explicat, es vertebra a través de l’EPSAR i que ha permés la construcció i la gestió de la xarxa de col·lectors principals de sanejament de tota la Comunitat Valenciana i de més de 480 plantes de tractament d’aigües residuals. “Sens dubte, estem davant d’un model d’èxit que s’ha aconseguit des de la responsabilitat, el saber fer, el diàleg i el contacte amb la realitat, una cosa fonamental per a aconseguir el progrés i avançar com a societat”, ha manifestat.

La consellera ha defés que a la Comunitat Valenciana “tenim molt clar que l’or blau, l’aigua, és un dels tresors més importants que tenim i per això hem de lluitar per la seua gestió sostenible i eficient”. En este sentit, ha indicat que la Generalitat “creu que és possible adoptar polítiques hídriques més eficients, que conjuguen desenvolupament econòmic i social amb sostenibilitat”.

“Esta ha de ser la legislatura de l’aigua, per a permetre aprofitar de manera eficient cada gota d’aigua, perquè tenim les eines i els mecanismes que poden fer-ho possible”, hi ha afegit.

Cànon de l’aigua

Salomé Pradas ha traslladat als representants de la delegació internacional que “cada euro que aportem els valencians amb el cànon de sanejament repercutix en l’interés general de la ciutadania, ja que té una destinació finalista, a finançar les despeses de gestió i explotació de les instal·lacions d’evacuació, tractament i depuració d’aigües residuals de la Generalitat i les obres de construcció i conservació de les instal·lacions”.

En este sentit, ha valorat la recent mesura aplicada pel Consell per a rebaixar el rebut de l’aigua. “El cànon el paguen totes les llars valencianes, però este nou Govern Valencià, a fi d’ajudar les famílies més vulnerables, va aprovar fa unes setmanes un decret pel qual es bonifica a les persones en situació de vulnerabilitat i vulnerabilitat severa entre un 30 % i un 50 % del cànon de sanejament”, ha detallat Pradas, que ha recordat que “es tracta d’una mesura que no s’havia previst fins ara i que suposa un estalvi de 7,62 milions per a més de 170.000 famílies vulnerables”.

Galeria d'imatges