Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Energies renovables

La Generalitat llançarà una plataforma digital per a agilitzar la tramitació d’expedients de les energies renovables

27/11/2023
Membres de la Comissió Interdepartamental d’Energies Renovables
  • El secretari autonòmic d'Indústria presidix la Comissió Interdepartamental d'Energies Renovables de la Generalitat 
  • La finalitat de la plataforma és, a més d'evitar duplicitats, fer-ne un seguiment i impulsar els projectes, especialment els de les explotacions fotovoltaiques 

El secretari autonòmic d’Indústria, Felipe Carrasco, ha presidit la Comissió Interdepartamental d’Energies Renovables de la Generalitat. Hi han participat el director general d’Energia de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Manuel Argüelles, i el director general d’Urbanisme, Paisatge i Avaluació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Miguel Ángel Ivorra.

Com ha explicat el secretari autonòmic d’Indústria, “la tramitació dels expedients de les explotacions d’energia renovable, i molt especialment de la fotovoltaica, és un procés complex que involucra diversos aspectes legals, ambientals i tècnics”. En este sentit, hi ha afegit que “agilitzar este procés implica necessàriament el treball en estreta col·laboració i de manera coordinada entre els diversos departaments administratius involucrats, és un pas essencial per a materialitzar el pla de xoc de les energies renovables del Govern Valencià”.

“Per això —ha continuat Felipe Carrasco— des del Govern Valencià posarem en marxa una plataforma digital accessible a través d’Internet per a la presentació electrònica de documents i el seguiment d’expedients d’energies renovables. La finalitat d’esta plataforma és, a més d’evitar duplicitats, permetre que es puga fer un seguiment als projectes, especialment els de les explotacions fotovoltaiques. D’esta manera es podrà donar a estos últims l’impuls que actualment necessiten amb urgència”.

El secretari autonòmic ha indicat que “en la Comissió Interdepartamental es revisarà i simplificarà el marc legal i normatiu relacionat amb les explotacions fotovoltaiques per a eliminar redundàncies i agilitzar el procés d’aprovació. També es desenvoluparan processos estandarditzats per a la tramitació d’expedients. Això facilitarà la revisió i l’aprovació de projectes similars. Així, a més d’atraure inversió en esta indústria, es podrà augmentar substancialment la necessària generació fotovoltaica a la Comunitat Valenciana”.

Altres aspectes que s’han abordat en la primera Comissió Interdepartamental d’Energies Renovables de la Generalitat han fet referència a la necessitat de proporcionar una constant capacitació als funcionaris encarregats de la revisió d’expedients per a millorar l’eficiència i la comprensió dels aspectes tècnics i normatius.

Finalment, en la Comissió s’ha posat de manifest que és important considerar la sostenibilitat ambiental i social en promoure projectes d’energia renovable. En esta línia, es buscarà incorporar mecanismes efectius de participació ciutadana per a abordar inquietuds locals i garantir un procés transparent. Així mateix, s’estudiarà la realització prèvia d’una avaluació de riscos per a identificar possibles obstacles i proposar solucions abans que els interessats puguen iniciar el procés formal de tramitació.

Galeria d'imatges