Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Fòrum Municipalisme 2023

Nuria Montes demana al Govern central abordar com més prompte millor “el problema de l’infrafinançament dels municipis turístics”

27/11/2023
Nuria Montes demana al Govern central abordar com més prompte millor “el problema de l’infrafinançament dels municipis turístics”
  • La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha clausurat el Fòrum Municipalisme organitzat pel diari Información
  • Destaca les línies de treball del seu departament per a qüestions tan importants com “les particularitats dels municipis industrials i dels municipis turístics, o la digitalització”
     

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha destacat la necessitat d’abordar com més prompte millor “el problema de l’infrafinançament dels municipis turístics”, buscant per a fer-ho “instruments de compensació que siguen equilibrats i justos des d’un punt de vista fiscal, com per exemple la devolució d’una part de l’IVA, tal com reclama Benidorm”.

Montes ha fet estes declaracions en la clausura del Fòrum Municipalisme organitzat pel diari ‘Información’, en el qual, a més, ha considerat “necessari i urgent” abordar esta problemàtica que afecta els principals municipis de sol i platja de tot Espanya. “Actualment, cap de les principals destinacions vacacionals del país té la consideració de municipi turístic per part del Govern, i això ha de canviar”, ha insistit la consellera.

En la seua intervenció, Nuria Montes ha volgut destacar les línies de treball del seu departament per a qüestions tan importants com “les particularitats dels municipis industrials i dels municipis turístics, o la digitalització”, matèries que s’han abordat durant la jornada.

Així, ha recordat que, en l’àmbit del turisme, “hem actuat amb urgència per a derogar la taxa turística”, una mesura que “danyava seriosament la imatge de la Comunitat Valenciana com a destinació turística”.

A més, ha insistit que un dels principals reptes del sector turístic de la regió és “la desestacionalització de l’activitat”, i per a fer-ho ha destacat que des de la Generalitat s’impulsaran diverses estratègies, com ara “mantindre el Bo Viatge, revalorar el programa CreaTurisme per a la diferenciació de l’oferta turística o l’atracció de grans esdeveniments”.

La titular de Turisme també ha remarcat que un altre dels objectius és “combatre els allotjaments turístics il·legals”, utilitzant eines tecnològiques que permeten creuar dades per a tindre un pla detallat sobre què és el que està legalitzat i què és el que s’està comercialitzant.

Impulsar la competitivitat industrial

Quant a l’activitat industrial, la consellera ha explicat que una de les línies de treball serà “aplicar polítiques que fomenten la inversió per part de les empreses en innovació, digitalització i coneixement”, a més d’adoptar mesures que garantisquen un “marc regulador que facilite el desenvolupament del conjunt d’activitats productives”.

La Conselleria també impulsarà una “nova política de clústers industrials”, amb mesures per a “incrementar la cooperació i l’aprofitament de les sinergies entre empreses industrials, així com entre estes i els centres tecnològics i de coneixement”.

A més, Montes ha recordat que des del Consell “estem dissenyant l’Estratègia per a la reindustrialització de la Comunitat Valenciana per al període 2024-2028”, l’objectiu de la qual és reforçar la competitivitat dels sectors industrials per a afavorir el creixement de la indústria i convertir-la en accelerador i motor del canvi de la nostra economia.

Aposta per l’impuls de la digitalització

Sobre digitalització, Nuria Montes ha assenyalat que, “com tota tecnologia generadora de canvis, és disruptiva”, ja que està canviant llocs de treball, però també generant oportunitats per als treballadors.

La consellera d’Innovació ha recalcat que “hem de garantir la seguretat i l’eficiència en les transaccions en línia”, i en este sentit, ha recordat que des de la Generalitat “volem promoure una identitat digital valenciana”, sobre la base de la privacitat i la interoperabilitat en un sistema segur per a la ciutadania.

Galeria d'imatges