Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Igualtat proporciona una nova ferramenta als equips professionals d'infància i adolescència per a valorar situacions de risc i desprotecció
- L'instrument ‘Valora’ s'ha presentat al personal del Sistema Públic de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana
- El secretari autonòmic de Família i Serveis Socials destaca la importància de poder “identificar i valorar les situacions de risc de xiquetes, xiquets i adolescents”
La Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge ha presentat la nova ferramenta ‘Valora’ per a situacions de risc i desprotecció de xiquets, xiquetes i adolescents que a partir d'ara podran disposar i utilitzar els equips professionals del sector d'infància i adolescència del Sistema Públic de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana.
En una jornada dirigida al personal tècnic del sistema de protecció de persones menors d'edat, la Direcció General de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic ha presentat este nou instrument que permet establir criteris objectius i homogenis en tota la Comunitat Valenciana per a valorar la gravetat de les situacions de desprotecció que poden patir xiquetes, xiquets i adolescents. A l'acte han assistit representants de la Fiscalia de Menors i del Síndic de Greuges.
El secretari autonòmic de Família i Serveis Socials, Ignacio Grande, ha destacat durant la seua intervenció en la jornada la importància que els i les professionals disposen d'una ferramenta com ‘Valora’ per a poder “identificar” estes situacions de risc i “prendre decisions encertades que contribuïsquen a millorar la vida d'estos xiquets i xiquetes”.
L'objectiu és “facilitar” el treball de les persones professionals, agilitzar el procés d'intervenció i promoure una millor coordinació “entre els àmbits municipal i territorial, i col·laborar en la millora de la qualitat de l'atenció proporcionada a estos xiquets, xiquetes i adolescents i a les seues famílies”, ha assenyalat.
Basat en la versió original del País Basc, ‘Valora Comunitat Valenciana’ incorpora, a més d'una base conceptual sòlida i actualitzada, l'experiència i saber d'un gran nombre de persones professionals dels equips d'Atenció Primària i de la Generalitat. En la seua elaboració i pilotatge han participat un total de 18 entitats locals de la Comunitat Valenciana, als qui Ignacio Grande ha agraït la seua “col·laboració i esforç per a fer realitat este projecte”.
Per la seua banda, la directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic, Elena Albalat, que ha sigut l'encarregada de presentar la jornada, ha explicat que la utilització d'instruments estandarditzats com el que s'ha presentat hui “augmenta de manera significativa la consistència en la valoració de la gravetat de la desprotecció infantil i reduïx la probabilitat d'error en la presa de decisions”. Una presa de decisions -ha indicat- que es troba present “al llarg de tot el procés de protecció infantil i que té gran impacte en la vida de molts xiquets i xiquetes”.
Este instrument, ha assenyalat, serà una ferramenta amb “indubtables avantatges al servei dels i les professionals que, a través dels criteris de valoració que incorpora, permetrà un significatiu avanç en la permanent cerca de millorar la qualitat i l'eficàcia de l'atenció i la intervenció amb persones menors d'edat".
Finalment, ha aprofitat la seua intervenció per a “reconéixer” el treball de tots els equips de professionals que, des de les seues diferents responsabilitats, “aconseguixen dia a dia que els serveis i recursos per a la protecció de les persones menors d'edat i el suport a les seues famílies estiguen a l'altura de les seues necessitats”.
Jornada Valora CV
A la jornada de presentació han assistit 175 professionals del sector d'infància i adolescència, a més de 2.000 persones que ha pogut seguir les intervencions per streaming.
‘Valora Comunitat Valenciana’ es podrà consultar en la pàgina web d'Infància de la Generalitat amb diferents càpsules formatives que pretenen guiar les persones professionals en la valoració dels casos de desprotecció infantil.
Estes càpsules allotjaran una formació teòrica compaginada amb supòsits de caràcter pràctic amb la finalitat de millorar les tasques d'investigació i avaluació, la qual cosa permetrà l'homogeneïtzació de criteris i augmentarà l'eficàcia de les preses de decisió en l'àmbit de la desprotecció infantil.