Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Internacionalització automoció

Ivace Internacional i AVIA bastixen ponts de col·laboració amb el sector d’automoció a Mèxic

29/11/2023
Ivace Internacional i AVIA bastixen ponts de col·laboració amb el sector d’automoció a Mèxic
  • La directora general d’Emprenedoria i Internacionalització destaca que la missió comercial obri noves línies de col·laboració en este “interessant mercat”
  • L’estat de Guanajuato a Mèxic és líder nacional en la producció de vehicles, amb el 22 % de la producció nacional  

Ivace Internacional i el Clúster d’Automoció i Mobilitat de la Comunitat Valenciana, AVIA, han organitzat una missió comercial del sector d’automoció a Mèxic, en la qual han participat sis empreses valencianes líders del sector, amb l’objectiu de facilitar la introducció d’empreses en este “interessant mercat” i tendir línies de col·laboració.

La directora general d’Emprenedoria i Internacionalització, Ester Olivas, ha explicat que esta acció forma part del Pla de promoció exterior de l’Ivace. “Es tracta d’una acció dissenyada exclusivament per al sector d’automoció, on comptem amb empreses capdavanteres que tenen oportunitats de negoci molt interessants en un mercat com el de Mèxic”, ha indicat Olivas.

En esta missió, l’Ivace ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora de Foment al Comerç Exterior d’Estat de Guanajuato (Cofoce) i el Clúster Automotriu de Guanajuato (Claugto), entitats amb les quals tant l’Ivace com AVIA col·laboren en el desenvolupament d’actuacions que permeten la cooperació empresarial.

Durant la missió, les empreses valencianes han tingut l’oportunitat de mantindre reunions amb prop de mig centenar d’empreses d’automoció i components a les ciutats de Silao i Celaya, dos importants pols dedicats a la indústria automotriu.

“Esta missió ens ha permés donar a conéixer l’altíssim nivell de les empreses valencianes d’este sector, amb unes tecnologies i uns desenvolupaments que han tingut una molt bona acceptació entre les empreses mexicanes i que ens fan confiar en possibles línies de cooperació i col·laboració entre els dos territoris”, ha destacat Ester Olivas.

Al llarg de la seua estada, les autoritats mexicanes han explicat les línies estratègiques de la regió basades en la industrialització i en la necessitat d’atraure inversions per al desenvolupament; el posicionament de la regió com un pol de transport i logística, gràcies a la seua ubicació, i el desenvolupament del conjunt de la societat, gràcies a la inversió en centres de capacitació i formació enfocats cap al sector de l’automòbil.

En este sentit, Mèxic, i l’estat de Guanajuato en particular, es veuran afectats de manera positiva per l’acord entre Mèxic, els Estats Units i el Canadà (T-MEC, segons la denominació mexicana) que permet incrementar l’intercanvi comercial des de Mèxic fins als Estats Units de peces automobilístiques.

Un altre aspecte important que s’ha revelat en esta visita és l’increment de la col·laboració publicoprivada i l’increment d’aliances amb centres d’investigació i universitats, perquè la indústria manufacturera aconseguisca els estàndards internacionals.

Mentre s’esperen els resultats comercials d’esta acció, tant Cofoce com l’Ivace estudiaran el desenvolupament conjunt de missions comercials directes i missions d’importadors per a fomentar les relacions comercials i la transmissió de saber fer entre les empreses de la Comunitat Valenciana i Guanajuato.

Guanajuato

Guanajuato és un estat líder en la producció de vehicles, amb una xifra que va aconseguir les 725.251 unitats en 2022, la qual cosa representa el 21,9 % del total nacional. Cal destacar que en este estat el sector automotriu representa prop del 15 % del producte intern brut industrial, ja que durant 2021, la inversió en este sector va representar més de 726 milions de dòlars i amb això es va comprometre la creació de més de 2.500 llocs de treball directes.

El sector d’automoció representa una de les indústries més importants de l’economia mexicana i és un dels principals motors de creixement del país. En 2022, la indústria automotriu va aportar el 3,6 % del PIB nacional i un 18 % al PIB manufacturer de Mèxic.

Galeria d'imatges