Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Innovació

El secretari autonòmic d’Habitatge destaca en la Conferència Passivhaus el compromís del Consell amb la innovació i la sostenibilitat en l’edificació

29/11/2023
Sebastián Fernández participa a València en el principal esdeveniment d’Espanya sobre edificació de consum quasi nul
  • Sebastián Fernández participa a València en el principal esdeveniment d'Espanya sobre edificació de consum quasi nul
  • Afirma que l'edificació pública ha de donar resposta a la ciutadania i estar compromesa amb l'estalvi energètic i la qualitat constructiva

El secretari autonòmic d’Habitatge, Sebastián Fernández, ha destacat el “ferm compromís de la Generalitat amb la innovació i la sostenibilitat en l’edificació”. Així ho ha afirmat durant la seua intervenció en l’obertura de la 15a edició de la Conferència Espanyola Passivhaus, que se celebra a València este dimecres i dijous.

Es tracta del principal esdeveniment nacional sobre alta eficiència energètica, edificació de consum quasi nul i edificis passius sota l’estàndard Passivhaus. Una trobada en la qual experts del sector i representants institucionals compartixen experiències i polítiques per a la promoció d’esta classe d’edificacions, en què els fons europeus es convertixen en una important palanca per a la dinamització de l’economia.

Sebastián Fernández ha explicat com des de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge “som conscients que l’edificació pública ha de donar una resposta a la ciutadania i estar compromesa amb l’estalvi energètic, oferint la màxima qualitat constructiva”. Per això “l’impuls de polítiques públiques alineades amb les directrius europees que contribuïxen a afavorir la transició ecològica tan demanada en estos moments”.

Entre les iniciatives de la Generalitat ha destacat el Pla Irta, que subvenciona projectes i obres que fomenten la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica en l’arquitectura. Este pla preveu tres programes d’ajudes: redacció de projectes, execució d’obres i recerca i desenvolupament de producte.

Precisament, el Pla Irta ha subvencionat deu edificis amb l’estàndard Passivhaus en els quals es van valorar aspectes com el disseny bioclimàtic o aquells principis necessaris per a aconseguir la mínima demanda energètica obtenint una molt elevada qualitat de l’ambient interior. Entre eixes actuacions està la nova seu social de l’Agrupació Musical de Rafelbunyol, un hotel apartament a València o un edifici d’habitatges a Godella.

Concurs projectes pilot

De la mateixa manera, el secretari autonòmic també ha fet referència als tres projectes pilot innovadors d’habitatge públic que la Conselleria desenvoluparà a la Comunitat Valenciana. Estos projectes han sigut seleccionats després d’un concurs i incorporen, entre altres mesures, l’ús de materials sostenibles i de bioconstrucció per a millorar l’aïllament tèrmic, a més d’estudis d’assolellament per a aprofitar la incidència del sol.

Finalment, Sebastián Fernández ha remarcat que l’edificació amb consum quasi nul “no només és una qüestió tècnica, sinó també un compromís col·lectiu”. Per això ha reclamat la col·laboració de governs, empreses i ciutadans, ja que “val la pena continuar investigant i aplicant-hi solucions”.

La Plataforma d’Edificació Passivhaus (PEP), encarregada d’organitzar la Conferència, és una associació sense ànim de lucre que engloba professionals, empreses i experts del sector. Entre els temes a tractar durant estes jornades destaquen els fons Next Generation per a la rehabilitació i els projectes públics Passivhaus que hi ha a la Comunitat Valenciana i altres autonomies.

La Conselleria d’Habitatge participa en esta conferència amb un taulell informatiu on s’exposen les iniciatives que s’estan desenvolupant per a impulsar la transició ecològica de l’entorn construït. El secretari autonòmic ha visitat l’expositor junt amb la directora general d’Habitatge, Ana Caballer.

La Comunitat Valenciana és la quinta regió d’Espanya amb més superfície certificada Passivhaus. Té 20 projectes que recullen més de 21.300 metres quadrats del total de 300.000 metres quadrats que hi ha al país, 554 metres quadrats dels quals són de promoció pública.

Galeria d'imatges