Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Art urbà

El Centre del Carme presenta a Espanya l’exposició de Felipe Pantone ‘Prospectiva’, amb una nova mirada sobre l’evolució de l’artista internacional

29/11/2023
El Centre del Carme presenta a Espanya l’exposició de Felipe Pantone ‘Prospectiva’, amb una nova mirada sobre l’evolució de l’artista internacional
  • La mostra projecta l'evolució de l'artista internacional resident a València i reunix algunes de les seues millors obres i noves creacions
  • El CCCC és el primer museu a Espanya que revisa l'obra de Pantone, que es pot veure a la sala Carlos Pérez i el claustre gòtic del centre fins al 24 de març

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó, junt amb l’artista Felipe Pantone, ha presentat l’exposició ‘Felipe Pantone. Prospectiva’ al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), que reunix una selecció de les peces més emblemàtiques de l’artista internacional resident a València junt amb noves creacions, amb les quals es projecta una mirada sobre la direcció que està prenent la seua obra.

El Centre del Carme es convertix així en el primer centre d’art a Espanya que presenta un recorregut per la producció artística de Pantone. ‘Prospectiva’, una exposició que ha sigut produïda pel CCCC en col·laboració amb el museu Kunsthal de Rotterdam, es pot veure fins al 24 de març de 2024 a la sala Carlos Pérez i el claustre gòtic del museu.

“Quan en 1665, Newton va descobrir que la llum blanca passava a través d’un prisma i es dividia en colors formant un espectre, va arribar a formular que eixa llum estava formada per corpuscles; hui a eixos corpuscles els diríem bits i amb eixos bits digitals cromàtics es creen els grafits que esquincen la nostra percepció de les ciutats, amb una ‘ona cinètica’, com diria l’artista. I va ser una “bona ona”, com dirien els portenys, la que en 1986 ens va portar des de l’Argentina fins a Torrevieja l’artista al qual hui tinc el plaer de presentar: Felipe Pantone”, ha explicat la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó.

Añó s’ha referit a “un món didàctic que va trobar en la Facultat de Belles Arts de València el seu professor maièutic, el seu Sòcrates, Vicente Ponce, un gran de la crítica de la cultura i l’art”. “A partir d’eixe moment va pujar a les espatles de gegants, com el seu mestre, el veneçolà Cruz-Diez, referent de la ruptura cromàtica”, ha apuntat la secretària autonòmica.

“Hui, en la persona de Felipe Pantone, reconeixem l’empremta del seu mestre, del valor de construir una nova faceta de l’art impregnat de l’esperit dels temps”, ha assenyalat Añó.
“És un autèntic plaer exposar al Centre del Carme, prop dels meus amics i família de València”. “L’última vegada que vaig mostrar el meu treball en esta ciutat va ser al carrer i vaig percebre la calidesa del públic; ara confie que es repetisca eixa experiència al CCCC”, ha apuntat l’artista, Felipe Pantone.

‘Felipe Pantone. Prospectiva’ suposa la integració de l’art urbà i la tecnologia en un procés creatiu singular, en el qual l’artista indaga en la transició d’allò que és analògic al que és digital, amb una mirada a les imatges ultradinàmiques del futur. Este camí partix del grafit, disciplina en la qual Pantone es va formar com a artista, per a llançar-se a explorar la velocitat de les noves tecnologies.

Paral·lelament, la mostra oferix una nova mirada cap als pilars de l’obra de l’autor: color, llum i moviment; un triangle que en les seues creacions actuals oferix una sensació de vibració òptica.

Tot este procés es plasma en murals, pintures, instal·lacions de vídeo i escultures de colors vius. Elements de programari, com ara ‘glitches’, píxels i codis QR, s’incorporen a les seues composicions abstractes i coloristes, fent tangible la matèria digital. Una de les videoinstal·lacions, la situada al claustre gòtic, només es pot contemplar durant la jornada d’inauguració.

Felipe Pantone

Felipe Pantone (1986, Buenos Aires) viu i treballa a València, Espanya. Als dotze anys es va iniciar en el grafit, disciplina en la qual va aconseguir reconeixement internacional sota el pseudònim PANT1. Domina l’espai públic a través dels seus grans murals de colors explosius i patrons cinètics i entre les seues instal·lacions en este àmbit destaquen el mosaic de la façana de la Universitat Politècnica de València –on l’artista es va llicenciar en Belles Arts–, i murals en països com Portugal, el Brasil i els Estats Units.

La seua obra s’exposa en galeries de tot el món, des de Londres fins a Tòquio. A més, Pantone ha col·laborat amb marques comercials com ara Puma, Adidas i Hennessy.

Més informació consulteu ací.

Galeria d'imatges