Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Artesania

Els Premis Artesania Comunitat Valenciana 2023 reconeixen l’excel·lència creativa del sector

30/11/2023
Foto de família de les persones guardonades en els Premis Artesania 2023 juntament amb la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ...
  • En esta edició els guardonats han sigut Mega Mobiliario SL, Irene Molina Pascual, Regina Degiorgis Jiménez, Candela Blasco Caño, María Pilar Viedma Gil de Vergara i Elisabet Moreno Zapata
  • La directora general de Comerç, Artesania i Consum anuncia el desenvolupament del Pla Comerciar-te per a incentivar i promocionar un sector que genera més de 13.500 llocs de treball

El Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha entregat els seus tradicionals Premis d’Artesania que busquen incentivar la creació artesanal, la innovació, el compromís amb un desenvolupament sostenible i l’excel·lència creativa a través de l’adaptació a les noves tendències del mercat.

Els premis, que enguany han arribat a la desena edició, tenen set categories amb les quals es pretén també reconéixer el saber fer dels artesans valencians, així com contribuir al seu reconeixement social i empresarial.

En este sentit, la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Maribel Sáez, ha destacat durant l’acte d’entrega d’estos guardons que l’artesanal “és un sector estratègic per a la nostra Conselleria, per la qual cosa desenvoluparem el Pla Comerciar-te amb el compromís que ningú isca de la Comunitat Valenciana sense conéixer ni adquirir la nostra artesania”.

El Premi Artesania Comunitat Valenciana, el de màxima categoria, ha sigut per a l’empresa Mega Mobiliario SL, fundada en 1980 i dedicada a la fabricació artesanal de mobiliari de fusta natural 100 % i d’origen valencià. El jurat ha valorat la trajectòria coherent, consolidada i reconeguda d’una empresa que per a estos premis ha comptat amb l’aval de la Cambra de Comerç de València, la Federació Empresarial de la Fusta i Moble de la Comunitat Valenciana i l’Associació Nacional del Moble.

El Premi Tradició, l’objectiu del qual és reconéixer les obres artesanals desenvolupades amb criteris d’originalitat i singularitat, ha sigut per a Irene Molina Pascual, ceramista d’Onda (Castelló), que ha elaborat una gerra denominada ‘Verdenca’. La peça s’ha creat al torn, seguint la tècnica tradicional, i consta de quatre parts diferenciades per tres línies en relleu ondulat realitzat amb la gemma dels dits. Entre altres coses, el jurat ha valorat la tècnica i el mestratge en la seua elaboració.

El Premi Avantguarda, que té el propòsit de guardonar les obres caracteritzades pel seu alt valor creatiu, ha sigut per a Regina Degiorgis Jiménez, una artesana i artista tèxtil de Pedreguer (Alacant). La peça guardonada es diu ‘Caminos de incertidumbre’ i és una escultura tèxtil de grans dimensions que es pot entendre com un cos en moviment. El jurat ha valorat l’adaptació i la reinterpretació d’un disseny tradicional i la utilització innovadora de materials.

La joieria artesanal és reconeguda en tres guardons

El Premi Imatge, que reconeix l’esforç realitzat per aconseguir una imatge de marca artesana reconeguda i valorada pels mercats, ha sigut per a Candela Blasco Caño, impulsora de Candela en Rama. Es tracta d’una marca de joieria de disseny que busca acostar al públic l’esperit mediterrani. El jurat ha valorat la visibilitat de la marca en el mercat i l’ús del màrqueting digital.

El Premi Nous Talents, que distingix la viabilitat de prototips o projectes plantejats en el marc d’universitats i escoles d’art i disseny, ha anat a parar a Pilar Viedma Gil de Vergara. La guardonada ha ideat Marejada, una galeria-plataforma que pretén aportar valor afegit a les peces dels joiers artesans.

Finalment, el Premi Dona Artesana, l’objectiu del qual és reconéixer una iniciativa empresarial pilotada per una dona, ha sigut per a Elisabet Moreno Zapata, creadora d’una marca de joieria pròpia amb estudi i taller obert al barri de Ruzafa de València. El jurat ha valorat la seua trajectòria professional de 16 anys, amb una obra profundament influenciada per l’estètica, la simbologia i les tècniques de les arts japoneses.

Cal destacar que en esta edició dels Premis Artesania de la Comunitat Valenciana ha quedat deserta la categoria Innova, destinada a artesania agroalimentària, per defecte de forma en la presentació de les dos úniques candidatures que hi van concórrer, ja que no va arribar el producte en la data fixada, de manera que el jurat no el va poder valorar.

A la Comunitat Valenciana hi ha reconeguts 108 oficis artesanals, que, segons la directora general de Comerç, Artesania i Consum, “conformen un ric patrimoni cultural immaterial que hem de valorar per a preservar la seua identitat”. Maribel Sáez també ha recordat que “el sector artesanal valencià està compost per quasi 4.000 centres i tallers en els quals desenvolupen la seua activitat 5.900 artesans que generen més de 13.500 llocs de treball”.

Tant les obres distingides amb els Premis Artesania 2023 com les peces finalistes formen part ara d’una mostra conjunta que es pot visitar a la sala d’exposicions temporals del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges