Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Espècie en perill d'extinció

Medi Ambient preserva la falaguera marina en set localitats noves del litoral de la província d’Alacant

02/12/2023
Medi Ambient preserva la falaguera marina en set localitats noves del litoral de la província d’Alacant
  • Amb el programa de conservació d'esta planta amenaçada s'ha aconseguit comptabilitzar un màxim de 111 exemplars vius
  • El director general de Medi Natural ha destacat la labor dels agents mediambientals, el Servei de Vigilància Marina i el personal dels parcs naturals

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha fet els treballs que preserven la falaguera marina o Asplenium marinum, espècie catalogada en perill d’extinció en les costes de la Comunitat Valenciana, on s’ha aconseguit implantar en set localitats noves al llarg del litoral de la província d’Alacant.

El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mèrida, ha explicat que “amb el programa de conservació d’esta planta amenaçada s’ha aconseguit comptabilitzar un màxim de 111 exemplars vius, així com mantindre el seu principal objectiu, que és l’estricta regulació i protecció de l’única població natural existent”.

En este sentit, “s’ha dut a terme una difícil tasca de rastreig per tot el litoral dels llocs òptims de plantació per a generar noves poblacions, també s’ha identificat un protocol de plantació per a aconseguir l’adaptació més adequada en el medi natural dels exemplars produïts”, ha indicat el director general.

Estos treballs s’emmarquen en un programa de conservació de les espècies de flora de la Generalitat incloses en el Catàleg valencià d’espècies de flora amenaçades (CVEFA), a través del Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 de la Conselleria de Medi Ambient.

Per a dur a terme estos treballs, Raúl Mèrida ha assenyalat que “ha sigut imprescindible la labor realitzada pels agents mediambientals del Grup d’Intervenció en Altura (GIA), el Servei de Vigilància Marina i el personal dels parcs naturals del Montgó i Serra d’Irta de la Generalitat Valenciana”.

Segons ha explicat el director general, “en l’últim cens, realitzat el setembre de 2023, s’han comptabilitzat només 9 exemplars reproductors de la falaguera marina, que tenia una única població a la Comunitat Valenciana al litoral de Xàbia i, gràcies a la recol·lecció de les espores dels exemplars d’esta població, s’ha aconseguit propagar l’espècie i cultivar-la a les instal·lacions del Centre Aqüícola del Palmar (CAEP)”.

Així mateix, els treballs realitzats en el CAEP han consistit en la reproducció de rèpliques d’esta planta, la reintroducció de nous exemplars, així com en el reforç de les poblacions ja existents. Altres accions que s’han escomés són el seguiment anual de les zones on ja està establida la falaguera marina i la posada a punt dels protocols de germinació i producció en viver.

Galeria d'imatges