President
Sessió de control

Carlos Mazón reitera la seua proposta de diàleg amb tots els grups parlamentaris per a assolir acords en defensa dels interessos de la Comunitat Valenciana

30/11/2023
Carlos Mazón reitera la seua proposta de diàleg amb tots els grups parlamentaris per a assolir acords en defensa dels interessos de la Comunitat ...
  • Advoca per una “forta unió i compromís” per a poder decidir a Madrid i “que no siguen uns altres els qui decidisquen” en assumptes clau per als valencians
  • Condemna l'assassinat recent d'una dona a Sagunt i mostra el seu compromís per a activar totes les mesures necessàries per a erradicar esta xacra social
  • Recorda que el Consell ha posat en marxa un pla de xoc per a pagar als centres socials el deute que va acumular el Botànic des de 2018
  • Avança que posarà en mans de l'Advocacia de la Generalitat “qualsevol indici de sospita de males pràctiques” en la gestió de l'anterior Consell
València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reiterat la seua proposta de diàleg amb tots els grups parlamentaris per a aconseguir acords en matèries fonamentals per a la Comunitat Valenciana en defensa dels interessos dels valencians, alacantins i castellonencs.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en la sessió de control de les Corts, en la qual ha considerat “un deure” posar en marxa un full de ruta valencià “en defensa dels interessos de la Comunitat i ha reiterat el seu oferiment de diàleg per a arribar a acords sobre el finançament autonòmic que necessiten els valencians i “que permeta atendre la sanitat, l'educació i els serveis socials”, així com sobre aspectes com l'aigua, l'ampliació del port de València, les energies renovables o la renovació dels òrgans estatutaris, entre d'altres.

Mazón ha argumentat que hi ha decisions que afecten els més de cinc milions d'espanyols que viuen a la Comunitat Valenciana i que seran preses pel Govern d'Espanya, per això ha justificat la necessitat d'aconseguir una “forta unió i compromís” en estos assumptes clau per a poder decidir sobre este tema i “que no siguen uns altres els qui ho facen per nosaltres”.

Per això ha insistit a mantindre la seua “mà estesa”, i ha assegurat que es donarà per satisfet si s'aconseguix defensar “amb fortalesa i unitat” la Comunitat Valenciana, “encara que només siga en un dels temes proposats”.

“El soroll i la divisió no ajudarà”, ha assegurat, per la qual cosa s'ha instat la resta de l'arc parlamentari a “buscar la força que necessita la Comunitat Valenciana”. I com a exemple d'enteniment de tots els grups polítics, el president s'ha referit a l'acord aconseguit, per unanimitat, este dilluns pel Ple de l'Ajuntament d'Elx per a exigir al Govern d'Espanya inversions per a este municipi.

En el transcurs de la sessió plenària, el president ha condemnat l'assassinat recent d'una dona a Sagunt, presumptament a les mans de la seua exparella, i ha mostrat el seu compromís per a activar totes les mesures necessàries per a erradicar esta xacra social.

Pla de xoc per als serveis socials

Durant la intervenció, el president s'ha referit al pla de xoc posat en marxa pel Consell per al pagament del deute als centres socials acumulat pel Botànic, ja que, segons ha explicat, “no s'havien pagat les factures pendents des de 2018, la qual cosa havia provocat un deute de 100 milions d'euros”.

En este sentit, ha assegurat que en els quatre mesos del nou Consell ja s'ha aprovat este pla de xoc i s'han pagat 52 milions d'euros, la qual cosa suposa més de la meitat del deute deixat per l'anterior Consell.

Irregularitats en la contractació pública

D'altra banda, el president s'ha referit a les irregularitats detectades en la contractació pública durant el Govern del Botànic i, en concret, ha denunciat “duplicitats, retribucions no sempre clares o justificades degudament, opacitat i inexistència d'ofertes d'ocupació pública”. En este sentit, ha assegurat que “es van saltar la major part de les recomanacions que, sobre la gestió i tramitació dels contractes menors i sobre les despeses sense expedient ni crèdit pressupostari, realitzava la Sindicatura de Comptes i altres organismes oficials”.

Mazón ha explicat que el conjunt de les conselleries va tramitar en cinc anys uns 270.000 expedients “per la via ràpida”. Cada dia s'adjudicaven 147 contractes menors, “és a dir, es contractava a dit i es tramitava la despesa sense crèdit pressupostari autoritzat per un import de 480.000 euros al dia, fins a un total de 800 milions d'euros”.

Per tot això, ha avançat que “posarem en mans de l'Advocacia de la Generalitat qualsevol indici de sospita de males pràctiques” que es detecte, i ha mostrat el seu compromís de “contar la veritat als valencians”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats