Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Transició energètica

L'Ivace dona suport a la substitució de motors de combustió per elèctrics en 15 barques tradicionals del Parc Natural de l'Albufera

03/12/2023
  • Esta iniciativa contribuirà a promoure una mobilitat més sostenible i menys contaminant en un entorn especialment sensible 

L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, destinarà 460.000 euros per a impulsar l'electrificació de 15 embarcacions tradicionals que naveguen en el Parc Natural de l'Albufera de València.

Així doncs, a través d'esta línia d'incentius donarà suport al 80 % del cost que suposa canviar-ne els motors de combustió per motors elèctrics. Amb esta iniciativa, l'Ivace pretén contribuir a la promoció d'una mobilitat més sostenible i menys contaminant, en un entorn especialment sensible com el Parc Natural de l'Albufera. 

Actualment, les embarcacions que disposen de permís per a navegar en el llac utilitzen motors de combustió que produïxen un impacte ambiental elevat, siga amb els fums o amb els abocaments a l'aigua de combustible o oli que poden produir, o amb el soroll que generen, amb un efecte directe sobre la flora i la fauna de l'entorn.

L'electrificació dels motors suposarà una reducció d'emissions i sorolls, i tindrà un impacte molt positiu al parc natural. A més, cal destacar que les condicions del llac són idònies per a la transició de motors de combustibles fòssils a elèctrics, perquè són aigües calmades, i efectuar trajectes no molt llargs.

Passejos turístics més sostenibles 

De les embarcacions a les quals abonaran, dos tenen un ús particular, altres dos es dediquen a la pesca i les onze restants s'utilitzen per a fer passejos turístics. Amb la incorporació dels motors elèctrics, s'aconseguirà un turisme més sostenible en un espai d'alt valor mediambiental, especialment pel nombre tan elevat d'espècies d'aus migradores que el visiten i hi nidifiquen.

El passeig pel llac s'ha convertit en un element imprescindible per als turistes que visiten la ciutat de València. Estes embarcacions, amb una capacitat que pot arribar a les 30 persones, realitzen trajectes que solen durar 45 minuts pel llac i cap als seus llocs més emblemàtics, com l'illa de la Mata del Fang.  

Per este motiu, esta línia d'ajudes es considera una primera fase i en 2024 l'Ivace té previst realitzar-ne una nova convocatòria per a estendre l'electrificació dels motors a més embarcacions, ja que encara que algunes porten encara l'aparell tradicional de vela llatina per a mostrar l'experiència als turistes, totes es desplacen impulsades per motors de gasoil.