Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

La Generalitat aconsella planificar bé les compres i informar-se amb antelació dels nostres drets i obligacions davant de la campanya de Nadal

03/12/2023
  • La Direcció General de Comerç, Artesania i Consum detalla una sèrie de recomanacions, consells i bones pràctiques per a evitar problemes durant les compres d'estes dates

La directora general de Comerç, Artesania i Consum, Maribel Sáez, davant de l'imminent inici de la campanya de Nadal, ha assegurat que "la millor manera d'evitar que les nostres compres acaben en algun conflicte indesitjat és planificar bé a què destinarem els nostres diners i informar-nos amb antelació de tots els nostres drets com a consumidors”. 

Així mateix, Maribel Sáez ha destacat “la contrastada capacitat del teixit comercial de la Comunitat Valenciana per a atendre i donar una resposta de qualitat a l'allau de consumidors que han d'atendre en estes dates.”

En este sentit, la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum, dependent de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, aconsella seguir una sèrie de bones pràctiques que eviten sorpreses o problemes posteriors amb les compres.

En primer lloc, s'aconsella adquirir allò que és realment necessari i fugir de la febre consumista habitual en esta època de l'any. També proposa comparar preus i indica que molts comerços tenen una pàgina web en què es pot saber el cost abans d'acudir a la botiga a realitzar la compra i veure el producte amb els detalls que té.

Política de devolucions

A més, recomana informar-se sobre les condicions de devolució. Quan la compra es realitza en un establiment físic no hi ha obligació d'acceptar devolucions del producte; no obstant això, la majoria dels comerços accepta la devolució d'este. Així mateix, és convenient informar-se dels terminis que fixa l'establiment per a fer la devolució o si té altres polítiques comercials, com pot ser el lliurament d'un val.

En el cas de les compres per Internet, cal recordar que es pot retornar el producte en el termini de catorze dies sense necessitat d'al·legar cap motiu. És convenient comprovar si hi ha alguna limitació a l'exercici d'este dret, que està instaurat en la majoria dels servicis, com ara espectacles i viatges.

En cas de sorgir algun problema o incidència amb el producte o servici adquirit, el més efectiu és contactar amb l'empresa. El comerciant està obligat a respondre a la reclamació en el termini d'un mes i és molt probable que en este període de temps s'arribe a una solució acordada.

No obstant això, si no es rep cap contestació o no s'està d'acord amb esta, es pot dirigir a una entitat extrajudicial de resolució de conflictes, com és la Junta Arbitral de Consum de la Comunitat Valenciana. També es pot recórrer a l'Oficina Municipal d'Informació a la Persona Consumidora (OMIC) del municipi o als servicis territorials de la Generalitat.

Precisament, les dades recollides per la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum revelen que les reclamacions i denúncies van créixer en el primer semestre de l'any respecte al mateix període de 2022.

En concret, entre gener i juny de 2023 els consumidors valencians van presentar 5.161 reclamacions, la qual cosa suposa un increment lleuger de l'1,4 %. Per sectors, la llista l'encapçala la telefonia (el 12,2 % del total), bancs i finances (9,3 %) i els tallers de reparació de vehicles (6,4 %).

Respecte a les denúncies, entre gener i juny d'enguany s'han comptabilitzat 524 casos, xifra que representa una pujada del 18 % respecte al mateix període de 2022. Ací un els sectors amb més conflictivitat va ser el dels joguets, en què es va comptabilitzar el 7,25 % de totes les denúncies.