Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Control d'espècies

Medi Ambient trau a informació pública la redacció de l’ordre que regula la caça i el control del senglar a la Comunitat Valenciana

01/12/2023
  • Els principals objectius d'esta revisió són definir les tècniques de control de l'espècie en entorns urbans i les competències en la seua aplicació
  • La Conselleria de Medi Ambient possibilitarà l'acevament a la primavera, exclusivament per a millorar l'eficàcia de les accions de caça individuals

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha tret a informació pública l’actualització de l’ordre que regula la caça i el control del senglar a la Comunitat Valenciana. Els principals objectius d’esta normativa són definir les tècniques de control de l’espècie en entorns urbans i les competències en la seua aplicació.

La nova ordre s’emmarca en l’estratègia de la Generalitat per a incrementar l’eficàcia de les accions de caça i el control de l’espècie i identificarà les àrees prioritàries d’actuació. En este sentit, en el nou text normatiu s’especificaran aquells municipis afectats amb sobrepoblació de senglar.

Així, la normativa inclou, per primera vegada, un articulat específic relatiu al control de l’espècie en entorns urbans i urbanitzables, a fi de dotar de més seguretat jurídica les actuacions de control que procedisquen en estos entorns, i servir de precedent per al desenvolupament d’un protocol específic d’actuació.

Des del departament que dirigix Salomé Pradas es pretén facilitar als caçadors aquelles qüestions que no els han resultat pràctiques d’aplicar amb la norma anterior. Per exemple, amb una nova regulació de l’acevament, que es permetrà el seu ús exclusivament a la primavera per a millorar l’eficàcia de les accions de caça individuals, també es facilitarà el control dels accessos a les caceres col·lectives i es tendirà a reduir la gestió administrativa.

A més, la nova norma flexibilitzarà i simplificarà el règim d’intervenció administrativa previst per a la comunicació de determinades caceres col·lectives, cosa que permetrà una resposta més àgil i eficaç del col·lectiu davant de determinades circumstàncies de sobreabundància.